ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ У ВОЈВОДИНИ“

На завршној свечаности програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, данас је у Покрајинској влади награђено 27 васпитно-образовних установа, чији су малишани, ђаци и ментори били најуспешнији приликом учешћа у овогодишњем програму.

Реч је о програму Покрајинске владе, чији је циљ да се у вртићима, школама и локалним заједницама широм Војводине подигне свест и лична одговорност за бригу о својој животној средини.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне Михаљ Њилаш је уз честитке награђенима, навео да се у овогодишњи програм, који се реализује већ девету годину, и који је све успешнији, укључило 104 васпитно-образовне установе, од којих је 68 успешно реализовало планиране активности. Најуспешнијих 27 предшколских установа, основних и средњих школа (укључујући и музичке и специјалне), награђени су излетима за преко 600 ученика, док ће за наставнике бити организовани семинари из области заштите животне средине.

„У програму учествује више секретаријата, што значајно доприноси да се он са успехом реализује. Једино ако се сви заједно потрудимо да негујемо и очувамо средину која нас окружује, можемо да створимо лепшу и здравију околину за нас и нашу децу. Зато ћемо и даље бити посвећени реализацији овог програма“, истако је Њилаш и додао да се у протеклих девет година за учешће у њему одазвало преко 70 одсто укупног броја васпитно-образовних установа на територији АПВ и додељено преко 300 награда.

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић рекао је да су захваљујући овом програму видљиви помаци у васпитно-образовним установама које га реализују.

„Представници покрајинских секретаријата, који сарађују у овом програму редовно обилазе школе које га спроводе.Ми младима желимо да оставимо чистије и зеленије школе, и боље окружење, и помогнемо у изградњи њихове еколошке свести од најранијег узраста, те стварању одговорности према средини у којој живе“, поручио је Грбић истичући предности овог програма, који се временом прилагођавао и постајао све креативнији захваљујући све већем броју деце, школараца и педагога који учествују у њему.

Награђене су поздравиле и Бранкица Табак подсекретар Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и др Милка Будаков заменица покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Оне су указале на значај очувања здравог окружења, који овај програм подржава, али и важност едукације, јер суштина је да децу научимо како да се старају о природи, а на тај начин и о својој добробити.

Програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ остварује се у оквиру сарадње Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средину, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и RECAN – фонда за повраћај и рециклажу лименки и Покрет горана Војводине. Током школске 2017/2018. године, Програму се прикључио и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.