DODELJENE SVETOSAVSKE STIPENDIJE ZA ŠKOLSKU 2019/20. GODINU

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu juče su svečano dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2019/20 godinu, koje je ovoga puta zaslužilo četvoro studenata i 15 učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i opštine Žitište. Stipendije je uručio predsednik Organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a svečanosti su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i članovi Upravnog odbora “Svetosavlja”. 

Kako je rekao predsednik “Svetosavlja” Dragan Vidaković, dodela stipendija organizovana je deseti put i do sada je za tu namenu izdvojeno preko deset miliona dinara i stipendirano ukupno 118 učenika i 52 studenta. Iznos stipendija za tekuću školsku godinu je 50.000 dinara za učenike i 100.000 za studente na godišnjem nivou, a isplaćuju se u deset mesečnih rata.

– Svetosavski fond, iz kog se isplaćuju stipendije, osnovan je 2011. godine, a svrha tih stipendija je da ohrabre i pomognu  školovanje dece koja žele da uče i postižu dobre rezultate, a potiču iz višedetnih porodica slabijih materijalnih mogućnosti. Mi ne smemo da dozvolimo da mladi ljudi  koji žele da se usavršavaju i obrazuju ne mogu to da urade samo zato što nemaju materijalnih sredstava. Za školsku 2019/20 godinu “Svetosavlje” je uspelo da obezbedi 1.150.000 dinara, namenjenih za 15 đačkih i 4 studentske stipendije – kazao je Vidaković. 

Dobitnicima stipendija čestitke je uputio i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, istakavši da su se ovom prilikom u reprezentativnoj Baroknoj sali Gradske kuće okupili oni koji predstavljaju budućnost ovog grada. Zahvalio se i predstavnicima Organizacije “Svetosavlje” na prepoznavanju i osećanju za potrebe današnjeg društva i stanovništva grada i realizaciji ovako specifične akcije. Podsetio je da i Grad Zrenjanin, kroz različite programe, izdvaja značajna sredstva za stipendiranje i pomoć učenicima i studentima, ali i da čini značajne napore kako bi stvorio što bolji ambijent za školovanje, život i rad. 

– Stvaramo ambijent u kom se poštuje i razvija privreda, s jasnim ciljem da  naši današnji učenici i studenti sutra imaju priliku da se zaposle u svom gradu. Ono što će rezultirati daljem razvoju našeg grada su i infrastrukturni projekti, izgradnja auto-puteva ka Beogradu i Novom Sadu, što će otvoriti nove mogućnosti i doneti nove perspektive – kazao je Santovac. 

 Organizacija “Svetosavlje” je juče dodelila i tri posebne zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima za podršku “Svetosavlju“ u ostvarivanju njegove misije i ciljeva. Zahvalnice su uručene svešteniku u penziji Dušanu Moromilovu, novinaru Slavku Surli i fotoreporteru Jovanu Njegoviću.

 U ime stipendista zahvalili su se Kristina Bucu, student Pravnog fakulteta i Danilo Ćirić, učenik Muzičke škole “Josif Marinković”, koji je to učinio na sebi svojstven način, muzikom. 

Studenti, dobitnici Svetosavske stipendije 2019/20:

 1. Verica Simić, Medicinski fakultet
 2. Anđela Jovanović, Filozofski fakultet
 3. Nemanja Stojanović, TF “Mihajlo Pupin”
 4. Kristina Bucu, Pravni fakultet

 Učenici, dobitnici Svetosavske stipendije 2019/20: 

 1. Aleksandar Radanov, Zrenjaninska gimnazija
 2. Milica Vukov, Zrenjaninska gimnazija
 3. Aleksandra Jovanović, Zrenjaninska gimnazija
 4. Viktor Mučaj, HPTŠ “Uroš Predić”
 5. Andrej Dunaj, Zrenjaninska gimnazija
 6. Ljubica Živković, Zrenjaninska gimnazija
 7. Sergej Grahovac, Zrenjaninska gimnazija
 8. Jelena Stojanović, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
 9. Marija Živković, Zrenjaninska gimnazija

10.Teodora Jovanović, Zrenjaninska gimnazija       

11.Danilo Ćirić, Muzička škola “Josif Marinković”

12.Una Svjetlica, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin            

13.Branko Ludoški, Poljoprivredna škola Zrenjanin

14.Branko Isakov, Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” Novi Sad  

15.Sofija Radovanović, Zrenjaninska gimnazija      

Izvor: Grad Zrenjanin