ДОДЕЉЕНО 390 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА 22 МАЊИНСКА ЛИСТА

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади уручила уговоре за суфинансирање листова на језицима националних мањина чији су оснивачи национални савети, вредне 390 милиона динара.
Захваљујући на коректном и професионалном раду, Милошевићева је истакла да информисање на језицима националних мањина јесте један од најзначајнијих приоритета Покрајинске владе, и да су у претходне четири године, од када је њен актуелни сазив, ова средства увећана са 264 милиона на 390 милиона динара, са жељом и тенденцијом да буду још већа.
Како је навела Драгана Милошевић, традиционална подршка за листове националних заједница – националних мањина изузетно је важна за очување националног идентитета, јер се он кроз језик и писмо најбоље чува.
„Политика Владе Републике Србије, па самим тим и Покрајинске владе, јесте правовремено и објективно информисање грађана, што сваки мањински медиј свакодневно и чини, на чему смо вам неизмерно захвални, а уједно смо и на овај начин доказали да ћемо бити ваша снажна подршка и то смо и испунили, повећавањем средстава из године у годину“, истакла је она.
Данас су, као и претходних година, уручени уговори за 22 листа из девет издавачких кућа – Мађар со, Хет нап, Хлас људу, Либертатеа, Руске слово, Хрватска ријеч, Буњевачки информативни центар, Ридне слово и Македонски информативни и издавачки центар.
Директорка Новинско-издавачке установе „Мађар со“ Розалија Екрес, као и остали представници мањинских листова, захвалили су у име својих издавачких кућа, истичући да би без подршке Покрајинске владе њихов опстанак био угрожен и да је управо тај партнерски однос државе веома битан у очувању националног идентитета на овим просторима.
Они су нагласили да су и новински папир, енергенти и сировине веома поскупели, тако да је са повећањем буџетских средстава могућ њихов опстанак на тржишту и даљи рад на информисању грађана свих националних заједница.