DODELJENO PRIZNANJE „DR FERENC BODROGVARI“

Za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2019. godini priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari“ dodeljeno je Roža Žomboru, inovatoru intelektualnih veština, navodi subotica.info. Diplomu i plaketu priznanja, koje dodeljuje predsednik Skupštine grada Subotice 22. juna, na dan rođenja dr Ferenca Bodrogvarija, nagrađenom je večeras, u Velikoj većnici Gradske kuće, uručio predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford.

Uz podsećanje da je svečana dodela ovog priznanja postala tradicija našega grada i da je čovek čije ime ovo priznanje nosi bio istaknuti filozof, profesor, pisac i stvaralac koji je tokom svog rada značajno doprineo svetu kulture i umetnosti, kako za intelektualno društvo u Subotici tako i širom Jugoslavije, Bunford je rekao da je Roža Žombor mnoge naučio da igraju šah i istovremeno omogućio znanje, napredak i razvoj neophodan za osvajanje nagrada na raznim šahovskim takmičenjima.

Šah je jedna od najstarijih igara koju je vreme sve više isticalo i karakterisalo kao igru koja doprinosi razvoju intelektualnih sposobnosti. Upravo je ovu stranu šaha prepoznao i naš ovogodišnji dobitnik priznanja ove prestižne nagrade i organizovao prvu aktivnost u šahu koja je uvrštena u obrazovni sistem Republike Srbije – istakao je Bunford.

Ima puno sličnosti između šaha i života, između borbi na 64 polja i svakodnevnih ljudskih događanja, kazao je Bunford i dodao da šah ima neke svoje specifične karakteristike, koje, kako je rekao, omogućavaju da poznavaoci ove igre svoja znanja i sposobnosti, stečene u njoj i kroz nju, primene i u životu.

U modernom i užurbanom svetu u kojem živimo, nije lak zadatak pronaći mir i harmoniju, posvetiti se skrivenom kutku ljudskog duha koji teži napretku kao i ostvarenju snova i postizanju rezultata. Zahvaljujem se Roža Žomboru na doprinosu u intelektualnom razvoju dece. Nadam se da će svojim delom motivisati i druge ljude da doprinesu dobrobiti društva i mladih generacija i da će ga dodela ovog priznanja motivisati da i dalje predano i nesebično radi na sebi i njegovim učenicima, našim budućim mladim nadama – naglasio je Tivadar Bunford.

Priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari“ dodeljuje se istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina) u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.

Izvor: subotica.info