ДОК ВИ ИМАТЕ ПОРОДИЦУ И ПРИЈАТЕЉЕ, ВАШ ПАС ИМА САМО ВАС

Удружење за заштиту права животиња „Бак“ Србобран – Надаљ, уз подршку Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду – Управе за ветерину, организовало је у понедељак  трибину „Мој пас – моја одговорност“. Разговарало се о свакодневним проблемима са којим се сусрећу власници паса и љубитељи животиња уопште, о стерилизацији, кастрацији, чиповању и удомљавању паса, затим о изостанку практичних решења за разне ситуације у које долазе власници паса, али највише о (не)одговорном власништву које је кључ свега.

„Данас имати кућног љубимца подразумева имати још једног члана породице, још једну добровољну обавезу и то јако велику, јер наши четвороножни пријатељи нису у могућности да говоре и кажу нам када са њима нешто није у реду. Зато је наша обавеза да све лоше ствари и могућа сценарија предупредимо. Што се смештаја тиче, потребно је обезбедити комфорно окружење, као да се ради о нама самима и животиње ће нам бити неизмерно захвалне. Када се ради о псу, ланац је неприхватљив и забрањено је држати пса на ланцу. Поред квалитетне исхране и адекватног смештаја, нашим љубимцима је неопходна и квалитетна здравствена заштита. Псу је потребно обезбедити и интеракцију са другим псима и са људима и тако им узвратити на сваки начин приврженост коју смо од њега добили“, чуло се на трибини.

„Међутим, свакодневица зна бити значајно другачија. Неодговорно власништво узрок је највећих проблема. Није неуобичајено да власнички пас заврши на улици онога трена када брига о њему постане проблем за власника, из било којег разлога. Напуштени пси који се слободно крећу не подлежу ветеринарској контроли и представљају резервоар за ширење болести, а уколико нису стерилисани имаће младунце, што повећава популацију напуштених паса. Штенци рођени на улици често оболевају, пате од неухрањености и недостатка склоништа и без велике су шансе за дуже преживљавање. Један од најефикаснијих начина подстицања одговорног понашања власника јесте обележавање паса и регистрација у централној бази података која идентификује и пса и власника. Законска обавеза налаже да се тај чин изврши до 90 дана старости и на тај начин се спречава појава проблема напуштених паса. Зато је потребно свакодневно указивати на одговорно власништво, на третман животиња који ће им донети задовољство живота у сваком дому“, рекла је Светлана Ђорђин, председница Удружења „Бак“.

„Док ви имате своју породицу и пријатеље, ваш пас има само вас“, поручено је са трибине. 

Пројекат „Јачање система здравља и добробити животиња“, у оквиру којег је организована и ова трибина, финансира ЕУ у процесу усклађивања домаћег законодавства са међународним стандардима у области здравља животиња, биосигурносних мера и њихове добробити.

Извор: Општина Србобран