ДОКУМЕНТАРНО ВЕЧЕ О ПЕТРУ ДОБРОВИЋУ У СПОМЕН-ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

У Спомен-збирци Павла Бељанског на новосадском Тргу галерија, у четвртак, 6. фебруара у 19 часова биће одржана пројекција документарне ТВ емисије o Петру Добровићу, поводом обележавања 130 година од рођења уметника. Улаз на пројекцију је слободан.

О животу и раду, као и најзначајнијим делима једног од најзанимљивијих и најзначајних актера југословенског сликарства између два светска рата, у филму говори историчар уметности др Лазар Трифуновић. У колекцији Павла Бељанског налазе се три дела овог аутора: Барањски виногради (1915), Фигура (1927) и Слободан Јовановић (1933). Пројекцијом се истовремено најављује изложба Пештански ђаци: Петар Добровић, Зора Петровић, Иван Радовић и Иван Табаковић, ауторке Марте Ђармати, посвећена уметницима из колекције Павла Бељанског школованим у Будимпешти, која ће бити отворена у Спомен-збирци у марту 2020. године.

Новом поставком Меморијала уметника од 29. јануара до 16. фебруара 2020. године Спомен-збирка обележава значајне годишњице појединих аутора из колекције, представника епохе српског модернизма. Тим поводом, на једном месту и у јединственој поставци, биће представљена одабрана уметничка дела и предмети из Документарног фонда Спомен-збирке Павла Бељанског.

За Војвођанске: Ивана В.