DOLOVO: PROMOCIJA KNJIGE „BITKA ZA PANČEVO OKTOBRA 1944.“

U prostorijama udruženja penzionera u Domu kulture u Dolovu, u četvrtak, 25. februara, u prepodnevnim satima, održana je promocija knjige „Bitka za Pančevo oktobra 1944.“, autora Srđana Božovića, navodi 013info.

Pored članova lokalnog udruženja penzionera, promociji su prisustvovali i predstavnici Udruženja boraca svih ratova vođenih u 20. veku, a moderator „književnog jutra“ bio je Momčilo Mrčković.

Srđan Božović, inače zaposlen kao viši kustos-istoričar u Narodnom muzeju u Pančevu, ispričao je ne toliko poznate detalje, anegdote, koje se vezuju za period okupacije i oslobođenja u vreme Drugog Svetskog rata. Zanimljiv je tokom pripovedanja bio slučaj mlade i odvažne Mile Matejić iz Vršca. Njen  otac je nudio nemačkom oficiru zlato u težini njegove telesne mase, da puste Milu iz pritvora, ali ona nije htela da oda drugove, pa je pogubljena kaznom vešanja na javnom mestu. Do samog kraja je prkosno uzvikivala parole i pevala. Zaključak je da je načinjen propust, time što Mila, u periodu posle oslobođenja nije proglašena narodnim herojem.  Digresija u izlaganju je načinjena pomenom fenomena „čojstva i junaštva“. Srđan je autor izložbe „Crnogorci y Banatu: 1945-2020.“, koja je otvorena krajem prošle godine u Narodnom muzeju, pa je pomenuti fenomen istoričar  plastično objasnio u sukobu plemena Kuči i Piperi i nepisanih pravila koja su tada poštovana.  Rodila se tako i nova zamisao da se organizuju tribine i predavanja za decu i mlade po naseljenim mestima, kako bi se istorijski fenomeni bliže pojasnili i bili potpora znanju stečenom u školi. Pored sticanja znanja, Srđan je naglasio da su izuzetno važne i moralne pouke kojima nas istorija uči, to jest, da je potrebno takve pouke prenositi mlađim generacijama.

Izvor: 013info