DOMAĆA LUBENICA NEMA KONKURENCIJU

Dok se troše zalihe uvoznih lubenica, domaći bostan tek stiže na tržište. Startna cena, biće 40 dinara za kilogram i proizvođači se nadaju da neće ići ispod 20 dinara

Ivica Peštalić po hektaru dobije oko 90 tona slasnog bostana od šest hibridnih sorti. Startna cena biće 40 dinara za kilogram i proizvođači se nadaju da neće ići ispod 20 dinara, kako bi imali bar neku zaradu.

“Domaću i stranu lubenicu teško je razlikovati. Može se samo videti koja je kalemljena, a koja ne. Domaća lubenica ne može preći 15 kilograma. Kalemljena lubenica ima bele žile po mesu i dostiže veliku težinu, dok domaća to ne može. Lubenice je u našoj kući uzgajao još moj deda i to je tradicionalna proizvodnja. Prodajemo pored magistralnog puta, a prošle godine smo uspeli sve prodati i mala količina je otišla na veliko”, kazao je Ivica Peštalić, poljoprivrednik iz Sombora.

Bostandžija iz Sombora ističe da domaća lubenica nema konkurenciju, te da će onaj ko zna šta kupuje, uvek odabrati proverenog proizvođača.

“Ovo je za sada neki kapacitet koji prodajemo solo bez posrednika, a zbog nakupaca ne verujem da ćemo se širiti, jer ne bih da idem na količinu, već na kvalitet. Ne želim da na mojoj lubenici zarađuju otkupljivači i nakupci, a ja da budem na nuli. Subvenicija bi bilo dobro da bude, jer je ovo težak posao koji uključuje mnogo ručnog rada, jer se ništa ne radi mašinski, već isključivo fizički”, izjavio je Peštalić.

Od velikog značaja odabir prave sorte

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor ističu da je godina dobra za plod lubence, a da za ubudući zasad na njihovim oglednim poljima poljoprivredni proizvođači mogu videti 80 sorti lubenica i 40 sorti dinja.

“Od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače je odabir sortimenta, a oni to upravo mogu da vide na našem oglednom polju, jer ipak lično mogu da se uvere kako određena sorta izgleda u kojoj fazi zrenja za koju se opredele da uzgajaju. Ono što savetujemo proizvođačima je da se opredele za najmanje dve sorte”, saopštila je Olivera Sekulić, savetodavac Poljoprivredna stručna služba Sombor.

Kada kupujete lubenicu, uvek treba voditi računa od koga kupujete, treba da izgleda zdravo, da puca prilikom sečenja, da su joj šare izražene, te da peteljka bude zelena – to je znak da su sveže.

Izvor: RTV