DONACIJA VREDNIM „RUKAMA“ U PANČEVU

Socijalno preduzeće „Ruke“, osnovano u okviru projekta ONAsnaživanje, koje za cilj ima ekonomsko osnaživanje žena sadašnjih ili bivših korisnica Sigurne kuće u Pančevu, danas su posetili zaposleni u Kompaniji Japan Tobacco International i uručili im donaciju vrednu 2.000 evra, navodi 013info.

Novac koji je doniran za nabavku neophodne opreme i materijala za proizvodnju prikupljen je od humanitarne trke u kojoj su zaposleni JTI učestvovali, a za njihov svaki pretrčan kilometar, kompanija je donirala određenu sumu novca. Za decu angažovanih žena u preduzeću „Ruke“ i onih koje trenutno borave u pančevačkoj Sigurnoj kući pripremljeni su i novogodišnji slatki paketići.

„Ruke“ se bave izradom proizvoda od tekstila. U prvoj kolekciji koju su ove vredne žene stvorile zastupljeni su cegeri, ali u planu je izrada i drugih artikala. Zarada od prodaje proizvoda udruženja trajno se koristi za ekonomsko osnaživanje žena iz osetljivih grupa i onih koje su preživele nasilje.

Dragana Jeminović, zastupnica preduzeća „Ruke“, rekla je da je ekonomska zavisnost jedan od ključnih faktora zbog kojih se žene vraćaju nasilnicima, a „Ruke“ se trude da im pruže pomoć ka osamostaljivanju.

„Žene se najpre obučavaju za šivenje, vez ili tkanje, nakon čega se uključuju u proizvodnju. Ideja je da se sa tim svojim zanatom ili osamostale ili da nastave da rade i budu zaposlene u Udruženju“, ističe Dragana Jeminović.

Prilikom ove posete udruženju „Ruke“, konsultantkinja za komunikacije kompanije Japan Tobacco International Momira Marković izjavila je da je ekonomsko osnaživanje žena važna tema za razvoj društva, posebno kada je reč o ženama iz socijalno ugroženih kategorija.

„Na inicijativu naših zaposlenih, odlučili smo da socijalno preduzeće „Ruke“ podržimo donacijom od 2.000 evra za nabavku materijala, ali i da pored toga i sami učestvujemo u proizvodnji torbi, kao i u održivosti njihovog poslovanja kupovinom ovih unikatnih proizvoda“, dodala je ona.

Izvor: 013info