DOZETOVIH “20 GODINA U JEDNOJ SEKUNDI“ PREMIJERNO PRED PODGORIČANIMA

U izložbenom holu KIC-a “Budo Tomović“ sinoć su se okupili mnogobrojni ljubitelji fotografije ali i svi oni koji su želeli da pogledaju izložbu poznatog novosadskog fotografa Darka Dozeta, kao i da premijerno prisustvuju promociji fotomonografije koju je autor objavio povodom 20 godina profesionalnog rada i 25 godina bavljenja fotografijom. Simboličnog naziva “20 godina u jednoj sekundi“ ovaj projekat rezultat je nastavka uspešne i plodne saradnje Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović“ i Kulturnog centra Novog Sada.

Otvarajući izložbu direktorica KIC-a Snežana Burzan, podsetila je na zajedničke projekte koje su podgorički i novosadski kulturni centar realizovali u prethodnom periodu – izložbu fotografija Podgoričanina Damira Murseljevića u Novom Sadu, kao i manifestaciju “Antićevi dani“ u Podgorici. Nakon izložbe Darka Dozeta u Glavnom gradu, najavila je još jedan zajednički kulturni poduhvat a reč je o koncertu crnogorske operske pevačice Milice Dobaj u maju u Novom Sadu. Burzan je istakla da je posebno zadovoljna zbog činjenice da fotograf Darko Dozet svoju monografiju premijerno predstavlja u Podgorici, pre svih drugih gradova, te da udruženim snagama dve istaknute kulturne institucije afirmišu i promovišu kvalitetne umetnike i stvaraoce.

Aleksandra Božović, saradnica Kulturnog centra Novog Sada naglasila je da je ovom izložbom, na zadovoljstvo publike ali i dve institucije nastavljen niz kvalitetnih zajedničkih programa i projekata,te da ne sumnja da će se i narednom periodu ova saradnja i razmena umetničkh sadržaja na relaciji Novi Sad – Podgorica nastaviti.

Fotograf Darko Dozet kazao je da ga posebno raduje to što podgorička publika prvi put ima priliku da se upozna sa njegovim radom, i to upravo u instituciji kakva je KIC “Budo Tomović“. U nastavku večeri, tokom promocije fotomonografije, osvrnuo se i na svoje bogato fotografsko – reportersko iskustvo, a pre svega na ogromnu ljubav prema fotografiji. O Dozetvoj izložbi i monografiji, govorio je i dr Nikola Marković, ujedno magistar umetnosti, koji je naglasio da je vidljivo da je za autora Dozeta fotografisanje način života, ali istovremeno i “čarolija, uspomena i dokument“, te da je uočljiva jedna posebna emocija u njegovom radu.

Izložbenu postavku Darka Dozeta koju čini oko 50 fotografija, publika će biti u prilici da pogleda do 2. aprila.