ДР БАЛИНТ ПАСТОР: СУБОТИЦА ДОКАЗАЛА ДА ЈЕ ХУМАНА СРЕДИНА

За само три сата на Палићу у акцији “Доброта лечи”, у организацији  Удружења пацијената за борбу против акутних леукемија – ЛЕУКА, а под покровитељством председника Скупштине града  др Балинта Пастора у Регистар матичних  ћелија уписана је 51 особа. Велики одзив Суботичана и житеља околних насеља обећавао је још на почетку овакав успех акције.

Обраћајући се присутнима на Великој тераси на Палићу покровитељ акције “Доброта лечи” др Балинт Пастор захвалио се свим Суботичанима као и становницима околних насеља што су дошли да подрже акцију и својим присуством докажу да је Суботица град људи који желе да помогну.

“Изузетно ми је драго што сте дошли у овако великом броју. Нисам ја ту најбитнији данас и вечерас, ту сам једино због тога што сам председнику Удружења пацијената ЛЕУКА Предрагу Слијепчевићу и Мелинди Тотх Демек, председници суботичког  огранка ЛЕУКЕ обећао да ћемо заједничким снагама учинити све у интересу тога да ова њихова акција данас буде успешна, да се што више људи појави и упише у  Регистар донора матичних ћелија и да тиме  покажемо да је Суботица хумана средина”, истакао је др Балинт Пастор.

Овакве манифестације ће се одржати у још пет градова Србије, казао је др Балинт Пастор и изразио наду да ће и у њима бити успешна попут акције у Суботици.

“Предраг Слијепчевић је у четири наврата победио леукемију, Мелинда Тот Демек такође  је победила леукемију и они су у мојим очима, а мислим да могу да кажем и у име вас присутних – хероји. Ми данас треба да помогнемо таквим херојима, јер је леукемија болест која доводи до смрти али то не мора да буде случај. Уколико има довољно хуманих људи, донора, оних који  желе и могу да помогну онда њихов пример доказује да је леукемија болест која се може победити”, нагласио је др Балинт Пастор.

Он се захвалио Одељењу за трансфузиологији Опште болнице Суботица што су присутни, свим докторима, медицинским сестрама, медицинском особљу који су данас помогли ову акцију, директорици Дома здравља у Суботици и свима који су  дошли да дају свој допринос овој акцији.

“ Надам се да ћемо доказати оно што пише на плакатима да доброта лечи”, подвукао је др Балинт Пастор приликом отварања програма на Великој тераси на Палићу.

Након првог дела програма у коме су присутни могли да уживају у концерту Пал Жиге, Виктора Молнара и Ђерђа Немета, да посете изложбу слика Катарине Станојловић и да на уприличеној трибини од Мелинде Тотх Демек и Предрага Слијепчевића сазнају нешто више о значају донирања матичних ћелија уследио је други део програма на Летњој позорници.

Мелинда Тотх Демек награђена је великим аплаузом када је са Летње позорнице објавила да се у Регистар матичних ћелија током ове акције уписала још 51 особа. Она је позвала све који би желели да се упишу у Регистар, а данас нису били у могућности да се обрате Одељењу за трансфузиологију и пријаве за донора. Још једном је објаснила једноставност процедуре и најавила да ће оваквих акција бити још.

Покровитељ акције др Балинт Пастор након објаве броја новоуписаних у Регистар матичних ћелија констатовао да је акција била успешна.

“До сада је у том Регистру било 76 имена али 76 особа се уписало у тај регистар у претходним годинама, а данас за само три сата тај Регистар је богатији за још 51 особу. Захвалан сам Суботичанима и нашим грађанима из насељених места са  територије града Суботице што су се одазвали овој акцији и што можемо да кажемо да је ова акција била успешна. Желим да ова акција буде оволико или још успешнија у још пет градова у којима ће их одржавати ЛЕУКА у наредном периоду. Хвала свима и драго ми је што смо сви заједно били учесници ове успешне акције. Надам се да ће баш захваљујући људима који су се уписали у овај Регистар бити спашени животи наших грађана”, рекао је др Балинт Пастор.

Предраг Слијепчевић, председник удружења ЛЕУКА захвалио се грађанима Суботице и истакао да годинама раде овакве акције али да оволики одзив још нису доживели. Он се посебно захвалио, како је нагласио “човеку др Балинту Пастору” на пруженој великој подршци.

“Хвала Суботици, др Балинту Пастору, Мелинди Тотх Демек и свима који су помогли. Шта год да смо предложили или запитали да ли може одговор у овом граду је био да може. Ни у једном другом граду нисмо имали такву подршку као у Суботици. Ово је почетак, кренули смо с акцијом која траје 365 дана идућих не знам колико година. Уз помоћ вас смо започели ствар која може да буде јако важна и то не по броју донора већ по слогану “Доброта лечи”. Доброта лечи све”, закључио је Предраг Слијепћевић.

У завршном делу програма дует “Миша и Ђура” одржали су концерт “Неко то види од горе” посвећен Ђорђу Балашевићу. 

Извор: Град Суботица