ДР РАНКО РАЈОВИЋ: ЈЕДИНИ ПОСАО ДЕТЕТА ЈЕ ИГРА

На предлог Стручног тима за професионални развој запослених, Предшколска установа „Срећно дете“ је, у сарадњи са локалном самоуправом, овог викенда организовала НТЦ стручни семинар, чији је аутор др Ранко Рајовић (специјалиста интерне медицине, магистар неурофизиологије и доктор спортских наука, који је и оснивач МЕНСЕ Србије) Био је то дводневни семинар за запослене у вртићу, а другог дана су, у сали новокнежевачког позоришта, семинару под називом „Једини посао детета је игра“ присуствали и родитељи и сви заинтересовани грађани.

–Тема овог предавања је неуронаука у васпитању и образовању, каже др Ранко Рајковић, предавач на Педашком факултету у Копру, у Словенији. –Програм се конкретно зове НТЦ систем учења, са циљем да помогнемо васпитачима, а и родитељима, да разумеју како окружење утиче на развој детета. Зато што већ годинама учитељи виде да је свака нова генерација уписана у први разред мало слабија. Моторички су слабији, пажња и концентрација је слабија, речник сиромашнији, опште знање је слабије, контрола емоција слабија и ако то већ траје 10 година, значи да је проблем настао пре школе. Циљ је да помогемо детету да буде самостално. То је наш посао, срећно и здраво дете, а између осталог, презаштићивање је криво, нису родитељи криви- морамо да их едукујемо. Важно је да знамо како покренути резерве мозга које имамо, ако их не покренемо до пете и шесте године тешко то иде касније.

Др Ранко Рајовић је оптимиста и тврди да има наде за нашу децу. Он је развио програм у Словенији и Хрватској, а сада је добио позив и из Министарства просвете Републике Србије.  У току је пилот пројекат, тако да верује да ћемо мало више у том правцу да радимо у Србији, да помогнемо свима.

Најранији узраст деце је најважнији период, пошто је мозак завршио најважнији петиод развоја, тако да је идеално ако се освестимо да то крене већ у вртићу. Права интервенција је кроз игру, кроз вођење до пете године, да бисмо их спремили за школу.

Др Рајовић поручује родитељима да гледају да до пете године дете буде спретно, окретно и мршаво

–Циљ НТЦ програма је подстицање развоја свеукупног потенцијала за учење предшколске деце помоћу специфичних активности које се темеље на модерним неурофизиолошким и психолошким сазнањима, каже Александра Гајин, директорка ПУ „Срећно дете“.-С обзиром на могућност широке примене стеченог знања, васпитно особље ће га лако интегрисати у оквирима Година узлета, све у циљу добробити и развоја деце предшколског узраста.

Извор: Општина Нови Кнежевац