ДР ВУК РАДОЈЕВИЋ ОТВОРИО 26. „ПУДАРСКЕ ДАНЕ“ У ИРИГУ

Средином септембра у Иригу се, већ четврт века, традиционално одржавају „Пударски дани“, привредно- туристичка манифестација посвећена пудару – чувару винограда, вину и грожђу и развоју виноградарства.

Овогодишње, 26. по реду „Пударске дане“, вечерас је на иришком Рибарском тргу отворио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић.

Изразивши задовољство због учешћа на овој манифестацији у Иригу, где постоји дуга традиција гајења винове лозе и производње вина, Радојевић је указао на чињеницу да је Покрајинска влада од 2016. године по први пут препознала потребу субвенционисања виноградара и винара.

Др Радојевић је подсетио на то да је упретходном периоду ова помоћ изостала, а с обзиром на чињеницу да су виноградрство и винарство све значајнији у Војводини, Покрајински секретаријат за пољопривреду је од прошле године, по први пут, подржао виноградаре кроз субвенције за подизање нових засада винове лозе.

“Међутим, оно што је такође битно препознали смо винарије и њихову потребу за новом опремом за прераду грожђа у вина.За прошлу и ову годину заједнички смо уложили око милион евра у најновију и најсавременију опрему за производњу вина, како би наши винари били конкурентнији и њихова производња ефикаснија, а тиме и конкурентнија на домаћем и страном тржишту“, рекао је Радојевић у Иригу.

Покрајински секретар за пољопривреду је указао вечерас у Срему да се чврсто опредељење Покрајинске владе огледа и у томе што је издвојено 17 милиона динара зза куповину најсавременијег винског анализатора, уређаја за анализу важних параметара вина, који је смештен на огледном добру Института за виноградарство у Сремским Карловцима, и стоји на располагању свим винаријама са територије Војводине. Радојевић је позвао све винаре да искористе ове могућности, јер овај уређај доприноси побољшању квалитета вина и чини производњу јефтинијом.

Ресорни секретар је истакао да ову прилику посебно треба искористити у Иригу где према подацима има преко 250 хектара винограда, где је седам регистрованих винарија и много малих поизвођача вина којима, како је ресорни секретар рекао Покрајинска влада жели управо кроз поменуте субвенције да пружи помоћ у куповини опреме неопходне да се региструју, и да своје вино затим пласирају на тржишту.

Радојевић је своје обраћање завршио констатацијом да Пударски дани у Иригу заслужују пуну подршку, јер на најбољи начин негују традицију, културу обичаје Ирига и целог овог краја.

Радојевић је посебно похвалио Друштво Ирижана, као и локалну самоуправу за организацију ове, по много чему јединствене манифестације, која је доспела и на националну туристичку мапу манифестација, што представља значајан успех како за Ириг, тако и за читав Срем и Србију.

Манифестација Пударски дани ће за време трајања, уз богат културно –уметнички и забавни програм, бити пропраћена разноврсним занимљивим дешавањима као што су:Фрушкогорски сајам вина,избор господара Пударских дана, дечија пијаца, те проглашење победника за најбољи вински подрум, најбољи виноград, најтежи грозд и најбоље вино и ракију.

Извор: ПС за пољопривреду, водопривреду и шумарство