ДР ВУК РАДОЈЕВИЋ ОТВОРИО 27. „ПУДАРСКЕ ДАНЕ“ У ИРИГУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је отворио вечерас, на иришком Рибарском тргу, овогодишње – 27. по реду „Пударске дане“.

Ова традиционална привредно – туристичка манифестација, која се дуже од четврт века одржава у Иригу, посвећена је пудару – чувару винограда, вину, грожђу и развоју виноградарства.

Радојевић је посебно похвалио Друштво Ирижана, као и локалну самоуправу за организацију ове, по много чему јединствене манифестације, и истакао да „Пударски дани“ заслужују пуну подршку, јер на најбољи начин негују винску традицију, културу и обичаје Ирига и целог овог краја.

„Покрајински секретаријат препознаје значај оваквих и сличних манифестација, и из тог разлога и финансијски подржавамо организацију и овогодишњих „Пударских дана“. Ириг са око 250 хектара винограда у иришком атару, као и са искораком када је у питању велики труд у погледу подизања квалитета вина, потом добијања ознаке географског порекла „Сремски рејон/Срем“ где су уврштене четири винарије из Ирига са 23 вина достајанствено и репрезентативно представља цео Срем“, истакао је вечерас у Иригу др Радојевић и додао да све то доприноси да произвођачи буду боље препознати како на домаћем, тако и међународном тржишту.

Радојевић је указао на чињеницу да је Покрајинска влада од 2017. године по први пут препознала потребу субвенционисања виноградаре и винаре кроз субвенције за подизање нових засада винове лозе. Он је посебно нагласио да је задовољан што винарије из овог краја користе те субвенције и успешно их реализују.

„За ово кратко време успели смо да око 170 милиона динара инвестиција да реализујемо када је у питању опрема за винарије“, подсетио је ресорни секретар и пожелео Ирижанима успех у даљој организацији ове манифестације која окупља завидан број излагача и посетилаца из околних региона.

Секретар Радојевић изнео је да Ириг има још нечим да се похвали, а реч је о Средњој стручној пољопривредној школи где се одвија дуално образовање, коју је ресорни секретаријат такође финансијски подржао путем субвенција за набавку најновије опреме.Он је указао да је реч о стручној школи која је пример како се млади квалитетно могу образовати, како би се најбоље бавили оним што је главна карактеристика њиховог краја – виноградараством и производњом вина. Он је истакао да ће ова подршка бити настављена, јер је опредељење Покрајинске владе да улаже и у квалитетну стручну едукацију.

Председник општине Ириг Стеван Казимировић поздравио је вечерас Ирижане и указо на значајну могућност да вечерас винари и виноградари изнесу своје производе и покажу их посетиоцима широм региона. Посебну захвалност изразио је на подршци Покрајинској влади и ресорном секретаријату коју пружају за развој воћарства и виноградарства у овој сремској општини.

Манифестацију Пударски дани и ове године прати богат културно – уметнички и забавни програм, те дешавања као што су: Фрушкогорски сајам вина „Пударев избор и богат дечији програм. У склопу ових пударских дана новину у програму чини едукативни део намењен садашњим и будућим винарима, који је посвећен томе како да се започне и унапреди постојећа винска производња.