ДРАГАНА ЈОВАНОВИЋ СПОРТИСТА ГОДИНЕ ПО ДРУГИ ПУТ

Спортски савез града Сомбора, уз подршку Града Сомбора, у Народном позоришту Сомбор организовао је свечано проглашење „Избора спортисте града Сомбора“ за 2023. годину. Додели годишњих признања најуспешнијим спортистима, екипама и тренерима, као и посебних годишњих признања, испред локалне самоправе испратили су градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић и чланица Градског већа за спорт, децу, омладину и здравство Антонија Нађ Косановић.

Том приликом, градоначелник Ратковић поздравио је спортисте, тренере и клубове, као и све оне којима је ова церемонија намењена.

„Спортски савез града Сомбора је и ове године уложио напор да на једном заслужено свечаном скупу организује избор спортисте града за успехе које сте, бавећи се спортом, постигли током године. Спортисти припадају посебном соју људи који су спремни да увек иду напред и неодустајући померају границе. Ми као Град обезбеђујемо средства за функционисање клубова, за одлазак на такмичења, стипендирамо најталентованије спортисте и тренере, улажемо у спортске објекте, али учинићемо и додатни напор да обезбедимо још више и боље услове за све оне који грабе напред. Пре само неколико дана, на Богојављење, био је леден дан, а вода изузетно хладна и у таквим условима пливање за Часни крст био је велики изазов. Ипак, 56 најхрабријих није желело да одустане  и одлучни да истрају и испливају најпрестижнија 33 метра, у тако тешким условима дали су свој допринос прослави једног од највећих хришћанских празника. Такав дух је и међу вама. Победнички дух који не одустаје. Желим да вам поручим да Град Сомбор стоји уз све вас и као партнер и као ослонац. Хвала вам на свим тренуцима којима сте славећи своје спортске успехе, прослављали име Сомбора“, рекао је градоначелник Ратковић у Свом обраћању.

Награду за Спортисту године за 2023. годину добила је Драгана Јовановић из БК „Сомбор“, по други пут, а награду је уручио председник Спортског савеза града Сомбора Милош Мијић. Драгана Јовановић је јуниорска вицешампионка Европе, јуниорски првак Балкана и јуниорски првак Србије.

У категорији олимпијских спортова за најбољег пионира проглашен је Давид Мазињанин из ФК „Раднички“, друго место освојио је Кристиан Доби, а трећепласирани је Срђан Тодоровић , оба такмичара такође чланови ФК „Раднички“ Сомбор. Најбоља пионирка је Ања Локнар из Кајак клуба „Дунав“ Бездан, другопласирана је Милица Занзе из Атлетског клуба „Маратон“, а трећепласирана је Анастасија Губица из Кајак клуба „Сомбор. У категорији кадета, најбољи кадет је Гаврило Марковић из БК „Лотус“, друго место деле Грегор Секулић из АК „Маратон“ и Вук Перовић из КК „Дунав „Бездан, а трећепласирани је Лазар Дедић из РК „Соко“. Најбоља кадеткиња је Жофи Хорват из КК „Дунав“ Бездан, другопласирана је Наташа Лукић из БК „Сомбор“, а трећепласирана је Мануела Секулић из АК „Маратон“. У категорији јуниора, најбољи јуниор је Николас Андрић из КК „Дунав“ Бездан, другопласирани је Никола Богатиновски из БК „Сомбор“, а трећепласирани је Вељко Ристић такође из БК „Сомбор“. Најбоља јуниорка је Драгана Јовановић из БК „Сомбор“, другопласирана је Марија Лукић из БК „Сомбор“, а трећепласирана је Тина Пелајић из КДТ „Раднички“. У категорији сениора, најбољи сениор је Јован Николић из БК „Сомбор“, другопласирани је Ервин Холперт из КК „Сомбор“, а трећепласирани је Омер Аметовић из БК „Сомбор“. Најбоља сениорка је Кристина Бедеч из КК „Сомбор“, другопласирана је Елеонора Нађ из КК „Дунав“ Бездан, а трећепласирана је Сара Миљковић из БК „Сомбор“.

У категорији неолимпијских спортова Ведран Јурић из Карате клуба „Сомборац“ проглашен је за најбољег пионира, Михаела Мариа Хорват из Спортског клуба „Фигура“ за најбољу пионирку. Најбољи кадет је Ђорђе Христов из Карате Клуба „Сомборац“, а кадеткиње Софија Пезељ из Спортског клуба „Фигура“ и Кристина Косановић из Карате клуба „Сомборац“. Најбољи јуниор је Војин Витковић из Џудо и самбо клуба „Бачка“, а јуниорка Катарина Блажев из СБК „Спидер“. Најбољи сениор је Вид Зубић из Сомборске Арене.

Најбољи тренер у категорији олимпијских спортова је Стојан Кнежевић из БК „Сомбор“., а у категорији неолимпијских спортова тренер године је Влатко Беловуковић. Најбоља екипа у категорији олимпијских спортова је подељена између БК „Сомбор“ и КК „Џокер“, а у категорији неолимпијских спортова, најбољи је Боћарски клуб „Раванград“.

Најбољи појединац у екипној конкуренцији олимпијских спортова у категорији пионира је Немања Квргић из ФК „Жак“, у категорији кадета најбољи је Видан Јеротијевић из ФК „Раванград 2018“, у категорији јуниора најбољи је Алекса Станојевић из КК „Џокер“ и у категорији сениора најбољи је Алекса Брбаклић из КК „Џокер“.

У категорији школског спорта најуспешнија пионирка је Јана Кнежевић из ОШ „Аврам Мразовић“ Сомбор, најуспешнији пионир је Михајло Алексић из ОШ „Иво Лола Рибар“ Сомбор. Најбољи наставник је Катарина Наумов из ОШ „Доситеј Обрадовић“ Сомбор, а најуспешнија школа је ОШ „Доситеј Обрадовић“. Најуспешнија омладинка је Валентина Острогонац из Средње техничке школе, најуспешнији омладинац је Михајло Катанић из Гимназије „Вељко Петровић“, најбољи професор је Милан Марић из Гимназије „Вељко Петровић“, а најуспешнија школа је Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор.

У категорији спортске рекреације награде су припале Тијани Кабић, Јелени Чортан, Светлани Чуле и Зорану Илићу из АРСУ „Следи ме“. У категорији спортисти са инвалидитетом признање је уручено Срђану Вуцељи и Винку Лемићу из Спортског удружења за инклузивни џудо „СЕНСЕИ – ИН“ Сомбор.

Специјално признање за унапређење, велики допринос и развој спорта у Сомбору добили су Жељко Јовишић, Милан Марић, Сава Затезало и Славко Скушек.

Награда за врхунске спортске резултате ван Сомбора, допринос и популаризацију спорта припала је кошаркашу Николи Јокићу, кошаркашу „Денвер Нугетса“, као и Дејану Ковачевићу, боћару БК „Нови Београд“ и светском прваку у боћању у дисциплини микс круг.

Награде добитницима уручили су градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, чланица Градског већа за спорт, децу, омладину и здравство Антонија Нађ Косановић, председник Спортског савеза града Сомбора Милош Мијић, председница Спортског савеза Војводине Јасмина Јурас, генерални секретар Спортског савеза Војводине Младен Стојшин, генерални секретар Савеза за школски спорт Војводине Јован Лекић, члан Управног одбора Спортског савеза града Сомбора Драган Максимовић и директор Спортског центра „Соко“ Дарко Косановић.

Свечаност је улепшао наступ Саре Станимировић и Немање Вукићевића, ученика Музичке школе „Петар Коњовић“ Сомбор.

Извор: Град Сомбор