ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: БИБЛИОТЕКЕ СУ КУЛТУРНИ ИДЕНТИТЕТ НАШЕГ НАРОДА

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у новоотвореном простору Дигиталног омладинског центра у Новом Саду присуствовала обележавању Дана Градске библиотеке, која 176 година ради у духу традиције Српске читаонице новосадске.

Честитајући јубилеј и дан када су се врата Српске читаонице те давне 1845. године отворила за љубитеље писане речи, секретар Драгана Милошевић је нагласила да је данас велики дан не само за Градску библиотеку Новог Сада, већ и за читаву Војводину, па самим тим и Србију.

„Управо су умни људи тог доба, као што су били Светозар Милетић, Јован Јовановић Змај и многи други, оснивајући читаоницу успели да нам је оставе са жељом да чувамо традицију, да нам она буде обавеза и завет да истрајемо у неговању културног идентитета нашег народа“ истакла је Милошевићева. Она је додала да, захваљујући њима, ми данас чувамо бројне књишке записе, наслове и легате, али и градимо и негујемо наш културни идентитет преносећи млађима свест о његовом значају.

„Поносни смо што су Покрајинска влада и ресорни секретаријат у протекле три године удесетостручили средства која помажу рад свих бибилотека на територији АП Војводине, посебно матичних“, нагласила је Драгана Милошевић.

Како наводи, подршка ће и надаље бити неизоставна, нарочито за оне пројекте који негују иновативне садржаје за најмлађе кориснике, јер управо се њима оставља онај завет очувања културе, традиције и писма, које су за нас очували наши преци.

У име оснивача, Града Новог Сада, поздравне речи упутио је члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, који је нагласио значај отварања Дигиталног омладинског центра у окриљу Градске библиотеке и намере Града да настави улагање у свих 28 огранака међумесних библиотека који јој припадају.

Присутнима се обратио и директор Градске библиотеке у Новом Саду Александар Јокановић, који је захвалио на снажној подршци коју Библиотека има и представио будуће пројекте ове културне установе, са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, и са бројним другим институцијама.

Овом приликом приказана је и видео-презентација Дигиталног омладинског центра, његовог рада и активности, а у музичком делу програма наступио је гитариста Душан Новковић.