ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: КУЛТУРНА БАШТИНА НАМ ЈЕ УЧИТЕЉИЦА, МОТИВ И ПУТОКАЗ

„На простору целе Војводине раскош културне баштине је импресивна, а томе је директно пропорционална и свест Секретаријата на чијем сам челу, и целе Покрајинске владе о значају њеног очувања што је наше трајно и недвосмислено опредељење“, рекла је данас, отварајући у Подграђу Петроварадинске тврђаве конференцију „Употреба баштине“ покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић.

Подсетивши на стихове Бране Црнчевића: „Сви смо ми себе дужни некој деци, будимо потомци, да би били преци“, Милошевићева је нагласила да нико, како нас тим стиховима и опомиње велики српски писац, не сме да заборави да бити потомак значи чувати успомену на своје претке и баштину коју су нам они оставили, и ту баштину сачувану и обогаћену и оним што је сам створио, на чување предати својим потомцима.

„Зато оно што од предака примамо, што чувамо и надограђујемо и што, најзад, предајемо својим потомцима, и јесте нит која, нераскидиво, повезује прошлост, садашњост и будућност. А, ако само мало боље размислимо, видећемо да ту нит, у највећој мери, чини управо културна баштина“, додала је она.

То, нагласила је Милошевићева, важи и за нематеријалну и за материјалну културну баштину, која „и као наша, али и као универзална вредност, претрајава у вековима и миленијумима и која нам, ако умемо да је читамо на прави начин, јасно говори о томе ко смо некада били, зашто смо данас баш овакви какви јесмо и какви треба да будемо у времену које долази“.

„Она је, дакле, сваком од нас и учитељица – јер нам сведочи у највишим узлетима људског духа у времену које је за нама, и мотив – јер нас подсећа на обавезу да и у времену које је наше морамо да је чувамо и обогаћујемо и, најзад, путоказ – јер нас опомиње да не живимо и не стварамо само за себе, већ и за време које ће доћи и оне који ће живети у њему. Верујем да су ово својеврсно тројство на уму имали и људи из Европске уније када су ову, 2018. годину, прогласили Европском годином културне баштине“, закључила је она.

Уз остале, на конференцији „Употреба баштине“ говорили су и др Славица Вујовић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе, иначе руководилац пројекта заштите Тврђаве у Бачу који је, ове године, у Берлину добио награду „Европа Ностра“, мр Тијана Станковић-Пештерац и Наталија Вуликић из Музеја Војводине, др Дејан Масликовић из Министарство културе и информисања и Маријан Мајин из новосадског Удружења „Алмашани“.

У име организатора, Удружења „Субурбиум“, учеснике конференције поздравила је новинарка Бојана Каравидић.

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама