ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ УОБЛИЧАВА НАЦИОНАЛНИ И КУЛТУРНИ ИДЕНТИТЕТ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић поздравила је учеснике друге међународне експертске конференције Института региона Европе из Салцбурга, која је под називом „Културно наслеђе – додата вредност за регионе“, данас у Скупштини Војводине окупила домаће и европске стручњаке у области заштите културног наслеђа.

Покрајински секретар Драгана Милошевић истакла је да је Војводина репрезентативан простор за теме које је ова конференција пред себе поставила, из најмање два разлога.

Према њеним речима, први је чињеница да се ради о простору који је, кроз све претходне векове, био место сусретања, преплитања и међусобног прожимања различитих народа, култура, вера, па и цивилизација.

То је, наравно, како је рекла, створило једно раскошно културно наслеђе које живи у најразноврснијим и најбогатијим разноликостима и које овом региону сигурно даје посебну вредност. Упечатљиве трагове свог бивствовања овде је оставило мноштво народа – стари Римљани, Срби, Мађари, Немци, Словаци, Румуни, Русини,Буњевци, Хрвати, Јевреји и многи други.

Покрајински секретар Драгана Милошевић навела је низ примера.

Наслеђе касне антике концентрисано је у античком Сирмијуму који се налази на подручју данашње Сремске Митровице, а који је, у своје време, био један од четири најзначајнија центра великог Римског царства.

Наслеђе средњег века, у свим његовим нијансама, најбоље симболизују тврђава и фрањевачки самостан у Бачу чија историја је уобличена у пројекат „Векови Бача“ и који се налази на Прелиминарној листи светске културне баштине УНЕСКА.

За српски народ простор Војводине био је простор чувања и уобличавања националног и културног идентитета, што нам је, према речима Драгане Милошевић, у наслеђе оставило и раскош фрушкогорских манастира, од којих су неки, попут царске лавре Крушедола, старији од пет векова.

Навела је и Петроварадинску тврђаву, као врло изражен симбол војне архитектуре и једну од најочуванијих тврђава те врсте на тлу Европе, као и низ других објеката и споменика, укључујући и оне којима су обележени догађаји из бурног 20. века.

Подсетивши да је други ваљан разлог да управо Војводина и Нови Сад као њен административни центар буду домаћини ове конференције, Драгана Милошевић је рекла да је то наш однос према значају културног наслеђа и његовог очувања.

„Баш као што је национална шароликост покрајине спојена у склад којим се поносимо, тако и чување свега што су нам оставили векови који су за нама и генерације које су у њима живеле – без обзира којој цивилизацији, нацији или конфесији да су припадали – сматрамо прворазредним задатком и обавезом, не само према онима који су све то створили, него и према онима који ће доћи после нас и којима смо дужни да све то сачувамо. И, наравно, према ширем окружењу, јер културно наслеђе треба, превасходно, да се чува на регионалном нивоу, али је и универзална вредност која мора да буде доступна свима,“ рекла је Милошевић.

Учесницима су се обратили председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, члан Градског већа Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић, председник Института региона Европе Франц Шаусбергер, који је уједно и члан Комитета региона и специјални саветник у Европској комисији у Бриселу и Јоханес Иршик, директор Аустријског културног форума.

Извор : ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама