ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 81. ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

На Кеју жртава рације у Новом Саду, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић положила је данас, у име Покрајинске владе, венац испред споменика „Породица“ и присуствовала комеморативном скупу поводом обележавања 81. годишњице страдања Срба, Јевреја и Рома у Новосадској рацији 1942. године.

У име Града Новог Сада присутнима се обратио градоначелник Милан Ђурић, који је истакао да ће бити изграђен меморијални центар, јер је то изузетно важан чин који Нови Сад дугује невиним жртвама погрома, којих је било 1.300, чиме ће заједница, друштво, град и држава послати још једну снажну поруку да се овакве ствари никада не смеју заборавити и да се не смеју поновити.

Врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел и ове године је подсетио на то да се злочини никада не заборављају и да су сећања трајно опредељење свих. Рабин је с тим у вези испричао још једну трагичну историјску причу о жртвама погрома и њиховим страшним судбинама.

Епископ ваљевски Исихије служио је помен и овом приликом уз молитву за спас душа страдалника подсетио на нашу свету дужност, а то је праштање, али не и заборав, јер са том чистотом у срцу можемо пред Бога.

Венце су положили и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан, представници  јеврејских општина Новог Сада, Панчева, Кикинде, Суботице, Зрењанина, Београда  и Савеза јеврејских општина, као и представници ромске заједнице у Србији и Војводини.

Са брода Речне флотиле венце су у Дунав спустили председница Скупштине Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић и представници јеврејских општина.