ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ ОБИШЛА 63. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ

Учешће на 63. Међународном сајму књига било је права прилика да јавности представимо пре свега књиге посвећене стогодишњици присаједињења Војводине Краљевини Србији коју ове године обележавамо, изјавила је данас, приликом обиласка сајма покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Издавачи тих књига су, додала је она, махом установе културе чији оснивач је АП Војводина, али је део њих подржан и кроз пројектно суфинанасирање издавачких кућа које су за ову велику тему показале интересовање.

„Све то заједно чини издавачки опус достојан великог јубилеја који ће, 24. и 25. новембра, бити обележен низом манифестација, укључујући и отварање Музеја присаједињења и свечану академију на којој ће говорити највиши покрајински и државни званичници“, додала је Милошевићева.

Током њене посете сајму, на штанду Секретаријата представљене су књиге „Документи о присаједињењу Срема, Баната, Бачке и Барање 1918“, „Споменица ослобођења Војводине 1918“, „Војводина 1918-1938“, „Југославија – потреба или заблуда- стварање Краљевине СХС“, „Култура и идентитет Буњеваца“, у издању Музеја Новог Сада.

О тим издањима говорили су диерктор Музеја Војводине др Драго Његован и њеегов заменик и руководилац Музеја присаједињења мр Зоран Вељановић.
Уз то, представљена је и едиција „Велики рат 1914-1918“ издавачке куће „Прометеј“ и књига „Ослобођење Новог Сада“ проф. др Слободана Бјелице у издању Градске библиотеке Новог Сада.

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама