ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ ОТВОРИЛА ФЕСТИВАЛ НЕО КОЈИ ЈЕ ПОЧЕО КОНЦЕРТОМ ОРКЕСТРА „CAMERATА ACADEMICА“

Oд вечерас, па до половине септембра, Нови Сад ће бити домаћин празника класичне музике који, не случајно, почиње концертом оркестра „Camerata Academica“ који обележава 30. годишњицу плодног уметничког рада, рекла је синоћ, отварајући у Католичкој порти фестивал НЕО, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Дрaгана Милошевић.

Реч је о другом издању тог фестивала који, у оквиру пројекта „Нови Сад – европска престоница културе 2021“, организује истоимена фондација, а под диригентском палицом чувеног маестра Филипа Гринберга (САД), са „Cameratоm Academicоm“ синоћ су наступили и виолончелисти Иштван Варга и Марко Милетић.

„Поред незаборавног музичког доживљаја, све што ћете чути вечерас, али и оно што предстоји наредних дана, допринеће још значајнијем месту нашег града на културној мапи не само код нас, већ и изван наших граница, потврђујући континуитет квалитет и високих циљева који се овде, када је о класичној музици реч, постављају и достижу“, додала је Милошевићева.

Она је изразила задовољство и због наступа диригента Гринберга који је, како је нагласила, „дугогодишњи пријатељ Новог Сада и наших професионалних музичара“, додајући да ће Покрајинска влада наставити са подршком управо оваквим манифестацијама „због којих Нови Сад, и даље, с разлогом, називају Српском Атином“.

„Camerata Academika“ је, иначе, професионални камерни ансамбл који ради у оквиру Академије уметности у Новом Саду, а чланови су му њени најбољи млади музичари – асистенти, доценти и најталентованији студенти. Репертоар тог оркестра чине најлепша, али и најзахтевнија дела класичне музике у целини, укључујући, наравно, и дела домаћих композитора.

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама