ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ ПРИСУСТВОВАЛА ПРЕМИЈЕРИ ХРИСТИЋЕВОГ БАЛЕТА „ОХРИДСКА ЛЕГЕНДА“

На Сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта у Новом Саду вечерас је свечано одржана премијера балета Стевана Христића „Охридска легенда“ – најпознатијег музичко-сценског дела српске уметничке музике, које je после четири деценије поново изведено на сцени најстаријег српског театра.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је спектакуларном извођењу Христићеве „Охридске легенде“, првог српског и у неким елементима непревазиђеног националног балета, који прожимају мелодије чувених напева „Пушчи ме“ и „Биљана платно белеше“. Христић је за виле и русалке нашао прави музички језик у свету бајки, користивши све тековине позног романтизма и музичког импресионизма.

У два чина и четири слике играна је народна прича у свој својој лепоти и једноставности, са срећним завршетком за млади љубавни пар – Биљану и Марка. Класични балетски израз и игра у иреалном свету језерских вила, русалки и звезде Данице које помажу Марку у потрази за отетом Биљаном, затим соло игре у балетском дивертисману, плес робиња турског султана, долазак Марка, наоружаног чаробним мачем, сеча страже и јаничара, чудесно претварање Биљане у голубицу, повратак у родно село и тренутак када се обнавља живот после зулума освајача и ослобађања робља – све то доприноси изворности, искрености и непосредности балетског дела овог поднебља.

За либрето је Христићу послужила народна легенда о девојци, турској робињи, која се чудесно спасава, претварајући се у голубицу која лети у слободу.

У подели су прваци, солисти и ансамбл Балета, уз учешће Хора и Оркестра Опере СНП-а. Кореограф и редитељ је Владимир Логунов, гост из Београда.

Диригент је Александар Којић, сценограф Саша Сенковић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич, а дизајнер светла Марко Радановић.