ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ РАЗГОВАРАЛА СА ДИРЕКТОРОМ АУСТРИЈСКОГ КУЛТУРНОГ ФОРУМА ДР АДРИЈАНОМ ФАЈКСОМ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у згради Покрајинске владе примила аташеа за културу Амбасаде Аустрије у Републици Србији и директора Аустријског културног форума др Адријана Фајкса, са којим је разговарала о могућностима и пројектима за даљу сарадњу у области културе.
Изражавајући задовољство што су институције културе, чији су оснивачи Покрајинска влада и Доња Аустрија успеле да кроз пројектну сарадњу уврсте у план и програм свог рада и две изложбе током ове године, што је значајно због чињенице да АП Војводина председава Радној заједници подунавских региона, Милошевићева је навела да су у питању изложба Музеја савремене уметности Војводине планирана за 19. мај и изложба у Музеју Војводине у октобру ове године под називом „Војводина и Доња Аустрија. Интеркултуралне везе“.
Подсећајући на богате историјске и културне везе Србије и АП Војводине са Аустријом, она је истакла да је успешно остварена сарадња Српског народног позоришта и позоришта Доње Аустрије у копродукцији балетске представе „Мадам Батерфлај“. Њено извођење је због епидемиолошке ситуације одложено у Аустрији, а секретарка Милошевић је изразила наду да ће представа ускоро бити изведена и пред аустријском публиком, што представља изузетну част за све ученике пројекта.
По њеним речима, постоји и читав низ пројеката планираних током ове године у оквиру Европске престонице културе у Новом Саду који би могли бити интересантни за даљу сарадњу институцијa културе двеју земаља. Овом приликом Драгана Милошевић је позвала др Фајкса да посети и предстојећи Међународни сајам књига у Новом Саду од 3. до 10. марта, где се промовишу издања наших установа културе, као и друге значајне културно-уметичке садржаје у оквиру сајамских активности Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Тим видом активности биће стављен акценат на будуће издавачке пројекте институција културе двеју држава и додатно ће се побољшати могућности за унапређење сарадње у овом сегменту.
Др Фајкс је овом приликом захвалио на свеукупним напорима које Покрајински секретаријат улаже у контексту унапређења међународне сарадње и истакао да је циљ да се управо институције кроз пројекте јаче повежу. Он је предложио могућности за даљу сарадњу укључивањем институција културе из АП Војводине у Кластер културних институција, који тренутно обухвата 18 земаља Европе.