ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: САЈАМ КЊИГА ЈЕ ПРАЗНИК КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је, на свечаном отварању Међународног сајма књига и 27. Међународне изложбе уметности “Арт експо”, честитала Новосадском сајму први век постојања, изразивши жељу да и даље успешно траје. Милошевићева је том приликом нагласила да ће ресорни секретаријат и убудуће бити снажан партнер у бројним сајамским манифестацијама, а пре свега у манифестацији организованој у част и славу књиге. Она је истакла да је управо отварање Сајма књига пре пет година био њен први радни дан на месту покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

„Посебно је драгоцено што је под сводовима ове хале значај саме књиге, која није пуки свежањ правоугаоних страница, већ су оне, које год време да буде, прави смисао живота. Управо нас је књига данас све окупила да славимо лепу реч, да славимо њену вечност и да ова манифестација буде прави празник културе и уметности” , рекла је Милошевићева у Хали „Мастер“.

Како је истакла, то није само декларативни исказ, већ чињеница о којој сведоче подаци секретаријата на чијем је челу.

Од данас, током наредних пет дана трајања Сајма, на штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама одржаваће се промоције издавачке делатности свих 12 институција културе чији је оснивач Покрајинска влада.

„Посебно бих с поносом нагласила да је ресорни секретаријат ове године први пут увео две нове конкурсне линије за подршку писаној речи. Реч је о конкурсу за откуп књига од издавача са територије АП Војводине у висини од 20 милиона динара и о конкурсу за подршку свим оним издавачима којима су потребна додатна средства за излагање – како на Сајму књига у Новом саду, тако и на Сајму књига у Београду – у укупном износу од три милиона динара”, навела је Драгана Милошевић.

Она је изразила задовољство што је део тима који данас дели радост поводом додељене две награде Сајма, одлуком стручног жирија, а реч је о награди за издавачки подухват године Српском народном позоришту за тротомну „Енциклопедију Српског народног позоришта” и специјалном признању Архиву Војводине и Покрајинском заводу за заштиту споменика културе,  новосадском „Прометеју“ и Вуковој задужбини за издање „Сабрана дела Дејана Медаковића”.

Поздравну реч упутио је и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, а у име Новосадског сајма обратио се генерални директор Слободан Цветковић, који је истакао да у години јубилеја ова манифстација броји више од 200 излагача из шест земаља, да је припремљено око 140 програма и да су учешће узеле готово све институције културе из Републике Србије и АП Војводине.

У име Министарства за културу обратио се државни секретар Миодраг Ивановић, а манифестацију је званично отворио почасни гост Међународног сајма књига – књижевник и академик  Горан Петровић, који  се овом приликом и обратио беседом у славу књиге.

У оквиру свечаног отварања уручена је Награда „Лаза Kостић“ Маји Трифуновић за збирку приповедака „Гутачи ватре“ у издању „Лагуне“, која се додељује за најбољу књигу објављену између два сајма књига у Новом Саду. Награду за најбољу књигу за децу добио је писац Урош Петровић.

Након отварања делегација је обишла штандове Покрајинског секретаријата за културу, јавно ифнормисање и односе с весрким заједницама, Матице српске, Завода за издавање уџбеника  „ЕУ штанд за младе“, Вулкан издаваштва, као и 27. Међународну изложбу уметности „Арт експо”.