ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ У МАТИЦИ СРПСКОЈ: СИНЕРГИЈА ЗА ПОНОС

„Подршка Матици српској трајно је опредељење Покрајинске владе“, поручила је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама, током данашње посете нашој најстаријој културној, књижевној и научној институцији.

„Потпуно је природна та синергија на реализацији свих пројеката Матице српске, и поносна сам што смо заједничким снагама успели да изнедримо заиста капитална издања. И тим путем ћемо наставити, при чему очекујемо од наредне године и већа издвајања као помоћ Матици у издаваштву, али и другим њеним активностима. У Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе с верским заједницама Матица српска има сигурног партнера, на општи понос свих нас. Уколико будемо радили овако, заједничким снагама, нећемо имати разлога да сутра кажемо како смо уплашени за нашу културну будућност. Са оваквом удруженом енергијом мислим да смо на правом путу”, рекла је Драгана Милошевић. Њој су данас представљене неке од публикација које је Матица ове године изнедрила, међу којима и два завршна тома Атласа насеља Војводине, чиме је ово петокњижје потпуно заокружено.

„У последње две године Матица српска је добила ветар у једра са свих нивоа власти, републичког, покрајинског и новосадског”, рекао је председник Матице српске проф. др Драган Станић. „Захваљујући томе, много тога што смо раније припремили, сада можемо и да представимо јавности, да објавимо књиге које су чекале понекад и по неколико година, и да убрзамо неке пројекте на којима радимо, а многи су вишегодишњи”. Он је истовремено посебно истакао улогу Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама у утемељењу недавно одржаних Дана Милоша Црњанског, у оквиру којих је први пут и додељена Матичина награда за роман године – Бескрајни плави круг. „Чињеница да ми на овај начин Милоша Црњанског стављамо као меру вредности сведочи о томе да ту неће бити никаквих попуста ни у погледу оног највишег стваралачког стандарда, а ни оних ставова који се тичу опредељења за неговање наше традиције и културолошке самосвести, што управо Црњански отелотворује у највећој могућој мери”, рекао је Станић.