ДРАГАНА МЛАДЕНОВИЋ, ДОБИТНИЦА КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ “ДУШАН ВАСИЉЕВ” ЗА 2020.

Књижевна награда „Душан Васиљев“ за 2020. годину припала је Драгани Младеновић из Панчева , ауторки књиге поезије “Фемицид и друге песме”, у издању новосадског Културног центра. Лауреаткињи је плакету уручио Никола Лукач, градонечник Кикинде. Указао је да локална самоуправа са великим задовољством додељује ову књижевну награду, са жељом да сећања на великог кикиндског песника пренесе и на будуће генерације, а истовремено промовише савремену српску књижевност. Милена Живков, чланица ГВ за образовање и културу, придружила се честиткама и констатовала да се њена књига издвојила од укупно 142 наслова:

-Врло сам захвална на комплименту да настављам рад једног таквог песника. Он је успео да у једној песми сажме толико много што је сан сваког песника. Пишем ангажовану поезију, а ово није моја прва ангажована збирка. Ова награђена говори о феномену који је, на неки начин, врло непријатан, а то је фемицид. То је тема о којој треба разговарати и говорити у јавном простору- оценила је Младеновић. Жири је одлуку о лауреаткињи донео једногласно:

-Реч је о изразито оштрој, на тренутке и непријатној поезији, изразито промишљеној и структурираној, која тематизује улогу и положај жена у друштву женама традиционално ненаклоњеном. Полазећи од лексичких одредница и српске народне књижевности, Драгана Младеновић у својој књизи стиже до најактуелније могуће савремености која њеној теми жалосно хрли у сусрет, препознајући исте обрасце насилништва, шовинизма и родно заснованог терора ком су жене у овако заснованој заједници изложене- саопштио је Иван Радосављевић, члан жирија у ком су још били Дуња и Срђан Срдић. Као и претходне две године, Срђан Срдић одрекао се свог хонорара у корист Фондације новинара Жељка Пантића. Фондацију је основао након што је његов син преминуо од ретког облика леукемије. Нешто пре свечаног уручења награде, званичници локалне самоуправе, чланови жирија књижевне награде, лауреаткиња и представници кикиндске гимназије која носи име великог песника, положили су венце на гроб Душана Васиљева.

Извор: Град Кикинда