ДРАГОЉУБ ТРИНДИЋ НАЈБОЉИ У ВОЈВОДИНИ

У недељу 15. новембра на 21. смотри ликовних уметника аматера Војводине у Бачкој Паланци, у организацији Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културног центра Бачка Паланка, слика Драгољуба Триндића „То свако од нас може бити“, која је рађена у техници уље на платну, освојила је прво место.

Триндић се за титулу најбољег у Војводини изборио међу 300 сликара из покрајине, а по његовим речима, поред тога што превасходно слика мотиве свога завичаја, највише пејсаже са зимским мотивима, ове године за стварање победничког уметничког дела инспирација је била тренутна епидемиолошка ситуација и корона вирус.

„Најдраже награде су управо у домовини, код своје куће. Овај успех је велико достигнуће у мом дугогодишњем стваралаштву, посебно што је изузетно стручан жири оценио мој рад таквим критикама. Награда ме сасвим сигурно инспирише и на посебан начин трасира мој даљи пут као ствараоца. Актуелност теме којој сам се окренуо у победничкој слици, а која се тиче пандемије, сведочи о мом ставу да су уметничка дела – као што је увек и случај кроз историју уметности – сведоци дешавања и упечатљив печат времена. Ова слика је такође значајна за мене по томе што је доказ да сам успешно извршио стилистичку транзицију са реалистичког на модернистички, апстрактни рад. Наставићу да се крећем у истом правцу, да се усавршавам и истражујем. Планирам да се такмичим на међународној сцени, упоредо са домаћом, а размишљам и о самосталним изложбама. Посебно морам истаћи увек добру сарадњу са Културним центром Пећинци на презентовању наше општине. Акценат ћу такође у будућности стављати и на рад са младим талентима“ – истакао је Триндић.

Директор пећиначког Културног центра Јован Деврња рекао је да већ годинама као једина установа културе у пећиначкој општини пружа свесрдну подршку када је у питању неговање аматеризма у свим сферама уметничког деловања.

„Триндићевим успехом Пећинци су се по први пут у историји нашли као водећи на ликовној мапи Војводине, а не треба изоставити ни младе наде које се уметнички изражавају у нашем крају. Поред прве награде, студенткиња сликарства Ивана Петковић из Пећинаца, која води Школу цртања и креативну радионицу при нашем центру, освојила је специјално признање међу 11 уметника, што свеукупно говори у прилог томе да ликовно стваралаштво живи у овом делу Војводине“ – рекао је Деврња.

О најбољима на Покрајинској смотри одлучивао је жири у следећем саставу: ликовни критичар Сава Степанов, академски сликар Данијел Бабић и примењена уметница Тијана Сићевић:

„Одлуку смо донели узимајући у обзир што је Триндић једини од свих уметника који се бавио најактуелнијом ситуацијом изазваном коронавирусом и то је успео да садржински каже на један аутентичан ликовни начин, поштујући све елементе технике за коју се одлучио“ – каже председавајући стручног жирија Сава Степанов.

Секретар Савеза уметничког стваралаштва Војводине, Саво Мучибабић рекао је том приликом да иако су се ове године суочили са епидемијом изазваној корона вирусом, успели су да у измењеним околностима, без присуства публике, организују највећу манифестацију у области ликовног стваралашатва.

„Сликара у односу на претходне има мање, али квалитет ни ове године није изостао. Овакве изложбе значајне су за афирмисање уметника у свим деловима Војводине, поготову у мањим срединама“ – казао је Мучибабић.

Иако је Триндић рођен у тамнавском селу Чучуге код Уба, већ дужи низ година живи и ствара у Карловчићу. Сликарством се бави од младости, а знања је између осталог стицао у атељеу мр Миодрага Петровића. Иза себе има 15 самосталних и преко 50 колективних изложби, међу којима су и 3 међународног карактера, док је у Пећинцима излагао чак 4 пута. Добитник је великог броја награда на домаћим такмичењима, а међу назначајнијима је престижна интернационална награда часописа International Artist на уметничком конкурсу у категорији пејсажа за слику „Шумско јутро“. Учесник је великог броја колонија и хуманитарних акција.

Извор: Општина Пећинци