ДРУГА DANURB+ МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У СОМБОРУ: „УНАПРЕЂЕЊЕ РЕГИОНАЛНОГ БРЕНДИРАЊА И УМРЕЖАВАЊА КУЛТУРНЕ ПРИВРЕДЕ И ТУРИЗМА“

Друга међународна конференција на DANUrB+ пројекту INTERREG програма се одржава од 25. до 27. августа 2022. године у Србији и Мађарској, и то у Сомбору и Баји. Посвећена је унапређењу регионалног брендирања и умрежавања културне привреде и туризма. Циљ конференције је проналажење заједничких трагова, постојећих и заборављених, односно скривених остатака културне баштине у подунавским државама и шире, који се могу поново открити и покренути за стварање регионалног идентитета и бренда. Регионално брендирање је кључни појам, који је снажно повезан са друштвеним могућностима, регионалним умрежавањем и развојем. Он се може схватити и као веза између појединачног и заједничког угледа где се посебно ради на квалитету, додатној вредности и јачању ширег идентитета. Брендирање и означавање регионалних производа и услуга је у томе важно средство за локални и регионални развој и јачање заједнице.

Намера ове DANUrB+ конференције је да ангажује важне локалне представнике, организације и установе као могуће осниваче „ДУНАВСКЕ DANUrB+ КУЛТУРНЕ ПРОМЕНАДЕ“, чијом би се сарадњом у будућности утицало на чиниоце развојних политика. У том светлу на конференцији се очекују учесници из више држава: Аустрије, Немачке, Словеније, Словачке, Бугарске, Румуније, Хрватске, Мађарске и Србије.

Национални организатор за српски део конференције у Сомбору је Архитектонски факултет у Београду, док је регионални организатор  Драгана Сиљановић Козодеровић из ЈКП „Простор“ испред  Града Сомбора и Зденка Митић из Туристичке организације града. Национални организатор за мађарски део конференције у Сомбору је Архитектонски факултет из Будимпеште, док је регионални организатор Град Баја.

У склопу конференције ће се у четвртак 25. августа у 19 часова отворити изложба радова студената Архитектонског факултета у Београду у просторијама Дечије библиотеке Карло Бјелицки, а тема су подунавски градови Сомбор и Голубац.

Извор: Град Сомбор