ДРУГА ФИЈАКЕРИЈАДА У БАШАИДУ

На сеоском Вашаришту у Башаиду одржана је друга Фијакеријада, у организацији Коњичког клуба “Вранац“, под покровитељством Града Кикинде и Месне заједнице. Овогодишња манифестација окупила је преко 70 учесника из свих крајева Војводине који су се надметали у једнопрегу, двопрегу, тропрегу и четворопрегу, а потом су бирани и најлепши пастув и кобила. Свечаном отварању присуствовали су Никола Лукач, градоначелник Кикинде и Младен Богдан, председник Градског парламента.

“Овдашњи клуб који окупља велики број љубитеља коња, чува традицију коњичког спорта на територији нашег града. Зато ми је драго што је Фијакеријада у Башаиду окупила преко 70 учесника, који на најлепши начин представљају спорт и негу према овим племенитим животињама“’, рекао је градоначелник.

Град Кикинда наставиће да подржава овакве манифестације са циљем да буду што масовније и квалитетније:

“Башаид има дугу традицију коњарства, а познато је да је коњ, који је део споменика кнезу Михајлу Обреновићу у Београду, у ствари вранац из Башаида, којег је кнез добио на пропутовању кроз наше крајеве од породице Биримац. То је нешто што треба чувати и неговати“, додао је Младен Богдан.

Овогодишња Фијакеријада окупила је више од 70 учесника из Баната, Бачке и Срема:

“Наше удружење постоји већ 25 година, а тренутно има 22 члана. Ове године смо довели коњаре и фијакере из свих мањих и већих места у Војводини“, каже Алекса Микалачки, председник Коњичког клуба „Вранац“.

Током манифестације на Вашаришту, бесплатно се точило пиће, а посетиоцима су се делиле крофне које су направиле чланице Удружења жена у Башаиду. По екстремно топлом дану, вредне домаћице испекле су преко хиљаду крофни:

“Од великог је значаја што је наш клуб,после паузе, уз помоћ Града Кикинде и Месне заједнице, успео да поново врати ову традицију у наше село“, надовезала се Анета Јанков, заменица председника Савета месне заједнице Башаид.

Извор: Град Кикинда