ДРУГИ ДАН XIII МЕЂУНАРОДНОГ ФОРУМА О ЧИСТИМ ЕНЕРГЕТСКИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

У Привредној комори Војводине (ПКВ) данас је одржан други дан XIII Међународног форума о чистим енергетским технологијама под називом „Енергетска дигитална перспектива Србије“.

Други дан Форума званично је отворио председник ПКВ Бошко Вучуревић који је подсетио да је у оквиру првог дана дат увод у енергетску дигиталну перспективу Србије, у развој енергетике, и у то како енергија и дигитализација заједно стварају синергију на путу за паметну будућност.

„Данашњи скуп има задатак да нам представи значајан број конкретних активности и успешних локалних пројеката. ПКВ ће увек бити партнер и суорганизатор скупова на тему енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Постојећа удружења и групације ПКВ и Привредне коморе Србије активно се баве питањима циркуларне економије, односно одрживог коришћења природних ресурса,  као и другим релевантним темама које су тренд савремене привреде у Републици Србији“, рекао је Вучуревић.

Председавајући Форума Тихомир Симић истакао је да су данас презентовани најквалитетнији пословни пројекти из земље и иностранства који су реализовани у протеклом периоду, као и, како је рекао, најбоље могуће оствариве идеје, које се на овакав начин препоручују институцијама да их уграде у своје развојне планове.

„Наша су очекивања да све оно што представља у овом тренутку интеграциону способност дигиталних платформи, које представљају нашу друштвену стварност, а истовремено и врхунски национални приоритет, ставимо у контекст онога што енергетика као базан сектор, од чега зависи све оно што представља будући бољи живот грађана у нашој земљи и региону, омогућимо да буде као такво схваћено, прихваћено и на одређени начин потенцирано у стратегијама и енергетским политикама које реализују најодговорније институције и појединци у нашој земљи“, рекао је Симић.

Он је додао да се овогодишњи фокус Форума подудара са настојањима Републике Србије и земаља региона на што је могуће јаснијој идентификацији конкретних процеса и пројеката у сектору енергетике и њиховом унапређењу кроз примену нових дигиталних технологија и решења, као и начином за постизање постављених заједничких европских циљева.

„Имам посебно задовољство да у име свих оних који су у последњих 13 година креирали Међународни форум о чистим енергетским технологијама као институцију која референтно представља место одакле се генеришу најквалитетније идеје за покретање додатног развоја сектора енергетике и унапређења енергетске безбедности Републике Србије и региона, потврдим да је и овогодишњи Форум у потпуности извршио своје циљеве радећи дводневно у копартнерству и под покровитељством Скупштине АП Војводине, са ПКВ и у партнерству са Факултетом техничких наука“, нагласио је Симић.

Председник Комитета за расхладну технику, топлотне пумпе и енергетску ефикасност при Друштву за КГХ Србије, у оквиру Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС) Слободан Пејковић рекао је да је Друштво узело учешћа у Форуму, јер се прича о новим технологијама, о екологији и додао да Друштво прати сва дешавања која су у вези са расхладним фуидима.

„Последњих пет-шест година, можда и више, стари расхладни флуиди, који се користе 50 година, се постепено избацују, јер једни утичу на оштећење озонског омотача, а други утичу на глобално загревање. Да би се то сада смањило, што је обавеза и наше државе, онда се праве нови програми и нове технологије, које или користе природна расхладна средства, која имају опет неку другу проблематику, или се користе нова синтетичка средства, која имају низак фактор глобалног загревања.

Други дан Форума обухватао је две радне сесије – Реализовани пројекти у области дигиталних енергетских интеграција, енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и управљања енергијом и Расхладна техника – трендови, искуства, примена, сесију у организацији Друштва за КГХ Србије при СМЕИТС.