ДРУГИ ДЕЧИЈИ ВАРАЛИЧАРСКИ КУП У СИВЦУ У ЗНАКУ ФЕР-ПЛЕЈА

У Сивцу је, у организацији Риболовачког вараличарског клуба ,,Бас“, одржан Други дечији вараличарски куп – највеће дечије вараличарско такмичење у Србији. У такмичењу је ове године учествовало готово педесеторо деце узраста до 15 година који су, осим што су се такмичили, уживали у сунчаном дану крај канала, дружећи се, стварајући успомене и показујући шта је прави фер-плеј.
По речима председника Риболовачко вараличарског клуба ,,Бас“, Мирослава И. Плавшића, ове године пријављена су деца из целог Западнобачког округа и шире, а нада се да ће такмичење тек заживети и да ће следеће године учествовати деца из свих делова Србије:
,,Ово је Други дечији вараличарски куп, највеће дечије вараличарско такмичење у Србији. Ове године било је пријављено 54. деце, а појавило их се се 49. Изузетно ми је драго што имамо децу не само из кулске општине него и из целог Западнобачког округа и шире будући да имамо децу из Равног Села, Куцуре, Оџака, Раткова и из готово свих места из кулске општине. Деца су веома упорна, веома их је занимљиво гледати како се труде да упецају рибу и за разлику од прошле године ове имамо улов. Као и прошле године, у организацији су нам помогли Општина Кула, Месна заједница Сивац, фирма ,,Ренесанса“ из Сивца, фирма ,,Лав МД“ из Пожеге, фирма ,,Тадић“ из Куле, фирма ,,Риботека“ из Сомбора и други дивни људи који су поклонили штапове. Јутрос смо имали један пех, где је једно дете сломило свој штап, једва смо га смирили, па смо донели одлуку да му поклонимо један комплетан штап. Иначе, пред мојим очима десило се да му је други дечак рекао да има други резервни штап који је без речи извадио и позајмио му да отпеца такмичење, што је невероватан доказ фер-плеја и поносан сам на њих. Надам се да ће ово такмичење заживети, да ћемо следеће године имати још већи одзив и да ће деца доћи из свих делова Србије. Трудимо се да наш клуб одјекне у овим круговима и да нас људи препознају као једног од озбиљних организатора. И ове године је све за децу било бесплатно, а свако дете добило је чланску карту која је оверена за ову годину“.
Тај дечак великог срца, који је другу крај себе поклонио штап, је Стефан Марин из Сивца којем је, како каже, било жао када га је видео да плаче, па је одмах потрчао да му помогне и позајми свој штап. Он ове године није упецао ништа, али је добио посебну награду организатора за изузетни фер-плеј.
Када је реч о наградама, прво место освојио је Матеја Јовичин из Равног Села, друго место Лука Грујић из Сивца, треће место Богдан Анђелић из Сивца, четврто место Вук Килингер из Раткова, а пето место Давид Тимко из Куцуре. Посебну награду организатора као најмлађи такмичар добио је Игор Футо из Куле, награду као једина девојчица Ана Дамјановић из Сивца, а награду као најмалерознији такмичар Виктор Лавров.
Када је реч о даљим активностима овог Клуба, дан пре Купа имали су Школицу вараличарења на којој је било присутно 17. деце. Она ће бити организована сваког месеца, о чему сва заинтересована деца могу да се информишу у Фејсбук групи Клуба. Деца су, како кажу, заинтересована, а уче их о личној безбедности, заштити животне средине и очувању рибљег фонда.
Извор:Општина Кула