ДРУГО „КУКУРУЗНО ПРОЛЕЋЕ“ У НОВИМ КОЗАРЦИМА

У Мотелу у Новим Козарцима организована је друга манифестација под називом “Кукурузно пролеће“, у организацији Удружења жена Нови Козарци, уз подршку Месне заједнице и Града Кикинде. На манифестацији, која је била такмичарског карактера, правили су се, а потом и бирали,најбољи слатки и слани производи од кукурузних прерађевина. Најбољи производ по оцени судија направиле су чланице Удружења жена „Ливадарке“ из Александрова . Догађају су присуствовали Младен Богдан, председник Градског парламента и Мелита Гомбар, чланица Градског већа.

“Не постоји ништа лепше него када вредне руке наших домаћица припреме јела која су остала део наше лепе традиције, оно што су научиле од својих мајки и бака и то наставиле да преносе на млађе генерације. Јако је важно да се настави неговање обичаја из места из којих смо дошли, јер тако тако чувамо нашу богату културу на коју смо јако поносни“, рекао је Богдан присутнима.

Удружења жена су прави пример очувања и промовисања националне кухиње локалних производа:

“Приметно је колико су наше жене посвећене томе, колико учествују на разним манифестацијама и колико су привржене традицији. Љубитељи гастрономије су уживали у јелима од кукурузног брашна и лепо је што смо пробали стара јела, али и нека нова“, додала је Мелита Гомбар, чланица Градског већа задужена за националне мањине, равоправност полова и бригу о породици.

Присутни су имали прилику да пробају босанску курузу, љевачу, проју, пуру и друга стара јела:

“Наше удружење постоји преко 40 година, окупљамо велики број чланица које су увек спремне да учествују на свим манифестацијама које се организују у селу. Жеља нам је била да сачувамо традицију јела од кукурузног брашна. Окупили смо велики број екипа, које су учествовале са својим јелима“, подсетила је Боја Ољача, председница Удружења жена “Нови Козарци“.

Извор: Град Кикинда