DRUŽENJE SA KOMPJUTERSKIM OLDTAJMERIMA

U okviru „Dana druženja“, 27. jula, u starčevačkom Domu kulture biće postavljena izožba retro računara i konzola, navodi 013info. Posetioci će na ovoj izložbi, u organizaciji Udruženja Once upon a byte i Facebook grupe Balkan retro computing, imati priliku da vide desetine računara iz osamdesetih godina pošlog veka, prve koji su omasovili upotrebu računara kako u poslovne, tako i u svrhu zabave. Na nekim od izloženih kompjutera biće omogućeno igranje raznih računarskih igara od pre 20, pa i 30 godina.

Ova izložba, osmišljena, pre svega, kao druženje kolekcionara retro računara i igračkih konzola, prilika je da svi zaljubljenici u kompjutersku tehnologiju vide primerke legendarnog Commodore-a 64, ZX Spectrum-a, Amiga-a, prvi prenosni IBM PC računar, ali i modele domaće proizvodnje, koja je bila aktivna tokom 80-ih godina, kao što su TIM-011, Galaksija, Pecom. Najstariji računar koji će biti izložen je Texas Instruments TI99/A4, koji se u više verzija proizvodio od 1979. godine.

Za ljubitelje računarskih igrica posebno će biti zanimljivo da pogledaju, a možda se i oprobaju u igranju na prvencima danas najmoćnijih kompanija u svetu konzola, kao što su Nitendo NES, prvi Sony Playstation i XBOX, ali i na prvoj konzoli takozvane „druge generacije“ – legendarnom Atari 2600, koja je od početka proizvodnje 1977. godine prodata u više od 30 miliona primeraka.

Slične postavke do sad su predstavljene u Novom Sadu i Staroj Pazovi, a ove subote, od 10 pa sve do 9 sati uveče, po prvi put će kompjuterski oldtajmeri biti izloženi i pred Starčevcima.

Izvor: 013info