DRUŽENJE SA PČELAROM

U fiskulturnoj sali Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima, u sredu 27. marta održan je javni čas o pčelama i pčelarstvu za učenike od prvog do četvrtog razreda. Tokom četrdeset pet minuta učenici su se družili sa pčelarom Hranislavom Pavlovićem iz Subotišta i saznali dosta zanimljivosti iz sveta pčela.

Kako nam je rekla učiteljica Zorica Dmitrašinović čas je bio vrlo zanimljiv, a deca su lepo reagovala na priče pčelara Hranislava Pavlovića o ovim vrednim i korisnim insektima, načinu njihovog života u složenoj, ali savršeno uređenoj zajednici kao što je košnica, kao i o blagodetima lekovitog meda za ljudsko zdravlje.

“Učenici su aktivno postavljali pitanja, a on je ljubazno odgovarao pa smo tako saznali da pčele vole belu, žutu i zelenu boju, da dišu na traheje, da nikada ne napadaju ljude već se samo brane ubodom kada su u opasnosti, ali tada nažalost i uginu. U proleće puno rade izlazeći do 2,5 km od košnice na ,,pašu“ nektara i žive samo tri nedelje, dok zimi miruju pa im je život duži. Takođe smo saznali da je za 1 kg meda potrebno da sakupe cvetni prah sa 10 000 cvetova. Ono što je takođe važno, to je da je deka Hranislav ispričao deci da je ljubav prema pčelama razvio još od detinjstva i da treba da vole ove insekte koji donose toliko dobrog ljudima i našoj planeti. Svojim interesantnim pričanjem probudio je veliku radoznalost kod đaka, tako da mnoga pitanja nisu dobila odgovor zbog ograničenog vremena” – rekla je Dmitrašinović.

Izvor: Opština Pećinci