ДРЖАВА СЕ НЕДОВОЉНО БАВИ ПОРОДИЧНИМ НАСИЉЕМ

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) инсистира да се у Србији, по узору на развијене европске краљевине, хитно донесе стратегија за борбу против насиља у породици.

Основни задатак је да се убрза рад полиције, тужилаштва и социјалних служби, како би насилници били спречени да угрожавају животе невиних жртава.

– Од почетка године у Србији је забележено 30 смртних случајева због породичног насиља. Држава не сме да „скреће поглед“ са ових случајева. Као странка којој је очување породице и заштита жена и деце приоритет, наставићемо да инсистирамо на њиховој заштити из дана у дан – најавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

За Покрет обнове Краљевине Србије нема оправдања за благо кажњавање насилника, нити за одуговлачење судских процеса. Од 1. јуна 2017. до 30. јуна ове године, укупно је пријављено 44.728 случајева насиља у породици.  Држава је процесуирала пријављене случајеве, али је пут од пријаве до казне најчешће веома спор и дугачак.

У краљевини Норвешкој постоји јасна стратегија за едукацију, превенцију и кажњавање сваког насилништва у породици и душтву, док се у Русији новим Законом за насиља над женама, убиство насилника-силоватеља третира како самоодбрана. То су примери којима Србија треба да се води и да у овој области под хитно уведе ред.

Извор : ПОКС