ДРЖАВНО ПРВЕНСТВO ШАХИСТА ТРЕЋЕГ ДОБА У НОВОМ САДУ

Републичко такмичење „Српска лига трећег доба у шаху“, 23. по реду, чији је овогодишњи домаћин Геронтолошки центар „Нови Сад“ окупило је 13 екипа, чланова геронтолошких центара из Суботице, Зрењанина, Панчева, Београда, Вршца, Врбаса, Јагодине, Параћина, Крагујевца, Ковачице, Лесковца и Новог Сада. Такмичење је отворио члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин који је том приликом истакао да се Град Нови Сад поноси и подржава своје старије суграђане који имају жељу и вољу да буду активни и да се такмиче.

– Поред тога што је спортска дисциплина, за шах се каже и то да је испит ума. Веома ми је драго што су учесници овог турнира корисници услуга геронтолошких центара, људи такозваног трећег доба који својом посвећеношћу и жељом да се такмиче, делују подстицајно и дају добар пример, како својој, тако и генерацијама које долазе- изјавио је Огњен Цвјетићанин.

Турнир се игра по правилима убрзаног шаха ФИДЕ, а правило првенства је да победник буде домаћин такмичења наредне године. Директорица Геронтолошког центра „Нови Сад“ Славица Шкрбић се похвалила изузетним резултатима новосадског центра који је последњих седам година шампион првенства и истакла да такмичења и сличне активности имају велики значај за чланове клуба.

– Носиоци ове активности су Клубови за стара и одрасла лица којих у нашој установи има 19. То је нерезиденцијална услуга социјалне заштите и циљ рада тих клубова је спречавање патолошког старења путем што дуже интеграције старијих грађана у друштву, као и развијање оних активности које доприносе одржавању психичке и физичке кондиције – објаснила је Славица Шкрбић и истакла да је Геронтолошки центар „Нови Сад“ на првом месту у Србији по броју услуга социјалне заштите које пружа.