DUH ITALIJE I NAPULJA U NOVOM SADU

Knjiga „Ideja Napulja” Мarija Liguorija predstavljena je danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a prisutni su imali priliku da se uvere u lepote Napulja, specifičnost italijanske kulture i naroda, ali i da uživaju u divnim muzičkim delima u izvođenju studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Izdavač knjige je „Zavod za udžbenike“, te su posetioci imali mogućnost da na licu mesta kupe ovo specifično delo italijanskog autora, koji radi kao predavač italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U razgovoru sa nama, gospodin Liguori je ukratko objasnio o čemu knjiga govori i šta je imao na umu kada je počeo sa pisanjem dela.

„Knjiga se zove „Ideja Napulja“ i bavi se, ne samo jednom idejom Napulja, nego svim idejama Napulja koje mi možemo dobiti ako istražujemo tu temu. Dakle, to su najmanje tri ideje. To su evropska ideja Napulja, italijanska ideja Napulja i napuljska ideja Napulja“, počinje razgovor Mario i dodaje da stanovnici Napulja imaju pozitivno mišljenje o sebi.

„U Napulju se definišu neke pozitivne auto slike. Napolitanci imaju pozitivne slike o sebi. Evropljani, takođe, misle vrlo pozitivno o Napulju, zato što je to mesto sunca, mora, vedrog neba, gde je ukusna hrana i gde će se ići na odmor. Međutim, italijanska ideja Napulja je negativna, zato što sa tim Napolitancima treba da živimo, a oni su neposlušni i teški i nije baš lako živeti sa njima“, izjavio je Liguori za Vojvođanske vesti sa geografskim poreklom.

Na početku promocije ovog zanimljivog dela, prisutni su imali priliku da pogledaju kratak film sa divnim fotografijama Napulja, te se na momente činilo kao da se cela sala preselila u prelepe predele ovog gradića. Pored fotografija, italijansku kulturu je dočarao i autor knjige, koji je pričao upravo o specifičnosti Napolitanaca, njihovoj strasti prema vinu i dobroj hrani, ali i prema životu.

Studenti Akademije umetnosti su izvodili neke najpoznatije italijanske kompozicije, te je tako gitarista Mihajlo Đorđević izveo „Tarantelu“, dok je trio svirao napolitanske pesme, pa je napolitanski duh preplavio čitavu salu Filozofskog fakulteta.

Kao što je i sam autor knjige rekao, Napulj je pun protivrečnosti, a ovo je dobra formula za upoznavanje sa njim. Mi smo uvereni da su posetioci nakon ovog iskustva dobili kompletniju sliku o Napulju, te možemo zaključiti da je promocija knjige bila veoma uspešna.

Za vojvodjanske.rs: Aleksandra Mišković