DUH SREDNJEG VEKA VRAĆA SE U KUPINOVO

Ovogodišnji Dani zmajeva vratiće posetioce na jedan dan u atmosferu srednjeg veka nadomak poslednje prestonice srednjovekovne Srbije – tvrđave Kupinik u Kupinovu. Tokom višečasovnog programa smenjivaće se spektakularne demonstracije viteških borbi, konjičkog i pešadijskog streličarstva, koje će prirediti viteško društvo „Beli orlovi“ i članovi Konjičkog kluba „Bojčin“, a atmosferu će upotpuniti radionice kaligrafije, slikarstva, saračkih i kovačkih veština. U okviru programa biće održan i turnir u streličarstvu.

Vredne članice udruženja žena iz pećinačke opštine i domaćice iz Kupinova prirediće „Despotsku trpezu“ – degustaciju srednjovekovnih specijaliteta na ovim prostorima.

Program manifestacije „Kupinik – Dani zmajeva 2019“ počinje u subotu, 14. septembra, od 11.00 časova, u Etno kompleksu u Kupinovu, svečanim otvaranjem na kojem će nastupiti etno grupa „Oganj“ iz Sremske Mitrovice.

Manifestacija je posvećena srpskom despotu Vuku Grgureviću Brankoviću, legendarnom Zmaju Ognjenom Vuku – ratniku, vladaru i možda poslednjem pravom srednjovekovnom vitezu srpske tradicije. Zmaj Ognjeni Vuk bio je pripadnik viteškog reda zmaja, a stolovao je u Kupiniku od 1464. do 1485. godine.

Organizator manifestacije je Udruženje „Zeleni pogled“ iz Kupinova, a generalni pokrovitelj Opština Pećinci, dok podršku u organizaciji manifestacije pružaju pećinačka Turistička organizacija, Agencija za razvoj opštine Pećinci, Sportski savez „Razvoj sportova“ i pećinački Kulturni centar.

Izvor: Opština Pećinci