ДУНАВОМ КРОЗ ИСТОРИЈУ

Ако пратите Дунав низводно према Румунији на око 220 км од Новог Сада, односно 130 км од Београда стижете до општине Голубац. На ободу Браничевског округа, у једном од најлепших крајева Балкана, на месту где је Дунав најшири и природа нетакнута. У овој тачки на самом уласку у Ђердапску клисуру сусрећу се Панонска низија и Карпатске планине стварајући магију ваздуха, мириса равнице и предивних боја.

Уколико будете желели да посетите један од најзначајнијих споменика културе на нашим просторима, Голубачки град и тек обновљену срдњевековну тврђаву, потребно је да најавите свој долазак. У близини Голупца у подножју голубачких планина на левој обали Туманске реке налази се манастир Тумане познат по исцелитељским моћима Преподобног Зосима, где се као највећа светиња, чувају мошти Светог Зосима Туманског, Синајита чудотворца. У оквиру манастирског комплекса налази се мини зоолошки врт и манастиска гостопримница, где се можете одморити и освежити.

Ако наставите даље уз десну обалу Дунава пролазите кроз национални парк Ђердап чији је најзначајнији део свакако грандиозна Ђердапска клисура – позната и као Гвоздена капија. Она формира део границе између Румуније и Србије и један је од најлепших призора у овом делу света. Крстарећи кроз Мали и Велики Казан можете видети бројне знаменитости и својеврсне туристичке атракције попут Трајанове табле и Децибелове главе. Римски цар Трајан, сматран једним од најбољих императора, обезбедио је царству унутрашњу хармонију и добру владавину са највећим теритиријални обимом империје. Упамћен по освајању Дакије, територије данашње Румуније, Молдавије и Мађарске. Да би олакшали везу са истоком и омогућили поход на Дакију, римски императори су у литицама ђердапског стења уклесали пут кроз ове неприсупачне пределе од Београда па све до Трајановог моста. Крајњи циљ је постигао Трајан 103. године и то овековечио таблом изнад пута, на крају Малог Казана. Од првобитних 6 редова данас се јасно очитавају само 3, а изнад натписа је надстрешница са таваницом. Превод са латинског гласи: Император Цезар, божанског Нерве син, Нерва Трајан Август Германик, врховни свештеник, заступник народа по четврти пут, савладавши планинско и дунавско стење, сагради овај пут. Приликом изградње хидроцентрале Ђердап подигнут је ниво воде и том приликом је потопљен Трајанов пут док је Трајанова табла исечена заједно са стеном на којој се налазила и подигнута је на место на коме се данас налази да би била сачувана од заборава. Најбоље се може видети са воде.

А тачно преко пута места где стоји знаменита Табула Траиана, на румунској страни, на Дунав мотри исклесани портрет Децибела. Два монументална споменика, које дели две хиљаде година тачно један преко пута другог. Децебал је био последњи краљ Дачана који је владао у раздобљу од 87. до 106. године. После готово једног века неслоге, ујединио је дачанска племена, али ипак није се могао одупрети надмоћној војсци цара Трајана. У савременој Румунији, где се Дачани сматрају прецима данашњих Румуна, Децебал је због своје дуготрајне и упорне борбе против освајача добио статус националног хероја. То је потакло румунског тајкуна и историчара-аматера Јосифа Константина Драгана да иницира и финансира израду Децибелове главе. Највећа клесана скулптура у Европи висока je 40 метара, око је дуго 4,3м, нос 7м, a широк 4м. У њеном подножју испод Децебалове браде уклесан је натпис на латинском језику „Децебалус реx, Драган фецит“ или у преводу „Краљ Децебал, направио Драган“. Клесање је трајало читавих десет година, а довршено је 2004. године.

Лепота Ђердапа се не може сасвим описати речима, и зато је траба доживети. Дунав овде вијуга и јури, пробија се кроз камен градећи моћну клисуру високих стеновитих литица и мења своју ширину од пар километара до пар стотина метара. Целом дужином се смењују клисуре и котлине. Крстарећи можете спознати легенде сачуване у камену средњовековних тврђава дуж обале и дивити се снази горостасне воде уживајући у овом божанственом споју природе и културе.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.