ДВА НАЈМОЋНИЈА И НАЈЗДРАВИЈА ПРОИЗВОДА НА ЗЕМЉИ

Само два обична, једноставна производа садрже све познате витамине, укључујући каротен, витамине А, Б1, Б2, Б6, Б12, Ц, провитамин Д, К, ПП, Е, фолну киселину, биотин, калцијум, фосфор, магнезијум, калијум, цинк, јод и друго. Такође садрже све амино-киселине важне за људе, укључујући и есенцијалне (више од 40 врста амино-киселина). То су алге хлорела и спирулина.

Осим тога, хлорела и спирулина су главни извор протеина. Имају више протеина него пилетина, месо и јаја. И најважније – овај протеин тело апсорбује чак 95%, а на пример, протеин пилетине се апсорбује само 30%. Посебно важна и изузетна компонента је хлорофил. Хлорофил нам помаже да будемо активни, да брже обнављамо крв и ткива, изгледамо лепше и млађе.

Обе су микроалге које постоје на земљи више од 4 милијарде година. Све биљке настале су из ћелије хлореле, а из ћелије спирулине настале су органске супстанце, које су постале храна за животиње помажући тако у развоју целог животињског света. Хиљаде студија из многих земаља показало је да су најснажније хранљиве материје на земљи. Хлорела је, иначе, храна астронаута, укључујући и њихову исхрану током свемирских летова.

Хлорела и спирулина су приближно сличне по свом саставу, али оне на различите начине утичу на наше тело. Главна сличност у оба случаја је највиши садржај протеина (више од 50%), који тело максимално апсорбује. Управо овај протеин треба нашем организму за опоравак, раст мишића и свих ткива. Други најважнији квалитет спирулине и хлореле је да садрже највећу количину хранљивих материја, витамина и елемената у траговима међу било којом другом храном на свету (више од било којег воћа, поврћа, биљака, меса, рибе и других производа).

Ево главних разлика између спирулине и хлореле:

  1. Спирулина је плаво-зелена алга у облику спирале;породица зинобактерија, односи се и на биљни свет и на животиње (пола биљке, пола животиње). Хлорела је зелена једноћелијска алга; односи се само на биљни свет.
  2. Хлорела има највећи садржај хлорофила међу свим биљкама на земљи – 3%а спирулина (2%). Хлорофил засићује крв кисеоником, претвара се у хемоглобин и поспешује обнављање крви и ћелија.
  3. Спирулина садржи највећу количину пробављивих протеина у целом свету животиња и биљака.У протеину спирулине – 60%, у хлорели – 50%.
  4. Хлорела садржи јединствено влакно којеуклања све постојеће токсине у телу: тешке метале, хербициде, пестициде, зрачење;
  5. Спирулина и хлорела су снажниантиоксиданси.Они темељно чисте тело од молекула слободних радикала који су почетна фаза многих болести, од једноставне прехладе до рака.
  6. Хлорела садржи све есенцијалнеамино-киселинеза људе: изолеуцин, леуцин, лизин, глутамин, метионин, треонин, триптофан, фенилаланин, аргинин, хистидин и друге. Свака амино-киселина је неопходна за тело. На пример, аргинин – јача кардиоваскуларни систем, убрзава регенерацију ћелија, делује противупално, глутамин – повећава природну секрецију анаболичких хормона, активно учествује у синтези мишићног ткива. Зато је понекад кључан унос амино-киселина у спорту. Чак и њихова мали унос може дати огроман ефекат.
  7. Спирулина јенајјачи „градитељ” имуног система.Али када је имунолошки систем већ пропао, онда је хлорела најбољи имуностимуланс. Обнавља имунитет организма и помаже тешким ресторативним процедурама (нпр. након хемотерапије).
  8. Има значајан утицај на људски организам: спирулина је снажноенергетско пуњење тела. Хлорела је моћносредство за детоксикацију, чишћење организма и побољшање пробаве.

Ево предности хлореле и спирулине у нашем телу:

– Хлорела са протоком крви доводи у сваку ћелију кисеоник, као и скуп лако пробављивих угљених хидрата, протеина, витамина и амино-киселина;

– Спирулина и хлорела су извор хлорофила, соларне енергије, стварају активност, покрет, жељу за акцијом. Брзо ћете осетити разлику у здрављу и нивоу ваше енергије;

– Помаже да увек будете у доброј форми – и физички и ментално, и такође повећава способност за рад;

– Уравнотежује исхрану вегетаријанцима, обезбеђује организму недостајуће амино-киселине, витамине и елементе у траговима;

– Помаже у уклањању ефеката неорганских продуката хране, загађења животне средине и недостатка хранљивих састојака у исхрани;

– Побољшава апсорпцију витамина, посебно каротена, нормализује метаболичке процесе у телу, побољшава састав крви. Каротен у хлорели је 7–10 пута већи него код дивље руже или суве кајсије;

– Хлорела је органски антибиотик који се бори против инфективних, бактеријских и других болести. Стимулише имунитет, помаже у враћању, одржавању и побољшању урођеног имунитета и људског здравља;

– Корисна је за одржавање здравља у старости и убрзавање зарастања свих врста повреда;

– Хлорела има посебан ефекат на црева: елиминише пробавне сметње, стимулише раст аеробних бактерија, уклања токсине из ректума;

– Подмлађује тело, ревитализује ћелије. Одржава чврстоћу, еластичност и младост коже, даје сјај и обогаћује витаминима;

– Хлорела смањује холестерол, триглицериде, ниво слободних масних киселина;

– Хлорела повећава виталност бифидобактерија и лактобацила, врши функцију пребиотика, помаже у враћању нормалне цревне микрофлоре;

– Спирулина и хлорела садрже влакна. Влакна узимају све токсичне супстанце из организма;

– Хлорела чисти од метаболичких нечистоћа, на пример, вишак мокраћних и млечних киселина након интензивног физичког напора;

– Повећава брзину деловања ензима у масним ћелијама, производи енергију и побољшава метаболизам;

– Под утицајем хлореле, побољшава се метаболизам масти, апсорпција глукозе и инсулина;

– Хлорела садржи есенцијалне полинезасићене киселине: арахидонску, линолну, линоленску и друге које се не синтетишу у живим организмима, а неопходне су за нормалан живот, те се морају примати са храном у количини од око 2 грама дневно;

– Садржи велику количину стероидних једињења: стероли, кортикостероиди, полни хормони, сакогенини, стероидни алкалоиди, витамини групе Д и други; као и многе каротеноиде, потребне спортистима да производу црвене крвне ћелије. У процесу вежбања, те ћелије се истроше и потребан је њихов брз опоравак;

– Помаже да се тонирају сви мишићи тела и убрза њихов раст; хлорела помаже у брзом опоравку од повреда, одржава оптималну кондицију;

– Људи на дијети са ниском емисијом угљеника или протеина су такође заинтересовани за узимање хлореле и спирулине. 

– Подржава здраву функцију јетре и бубрега;

– Посебна одлика хлореле је обнављање нервног ткива у целом телу (укључујући Алцхајмерову болест, запаљење ишијадичног нерва, парализу, конвулзије, мултиплу склерозу, нервозу). ЦГФ (фактор раста хлореле) је одговоран за „поправљање” нервног ткива;

– Спирулина и хлорела повећавају отпорност на неповољне услове околине. 

Смути са алгама: 1 банана, 200 г јагода, 1 шоља млека, 1 кашичица једне или обе врсте алги у праху, по потреби 1 кашичица меда или другог заслађивача, све умутити у блендеру док не постане глатко.

Маска за лице од ове суперхране: Растворити 1 кафену кашичицу спирулине са водом и мешати до густине павлаке, додајте мало глицерина. Глицерин се може заменити природним желеом или протеином а потребан је да се спирулина не осуши пребрзо. У другој варијанти додаје се мало кефира и мало меда. Нанети на лице и врат. Након 15–20 минута опрати и уживати у сензационалном осећају коже. 

 

С руског: В. Раонић;

Извор: схкарец.ру