ДВА НЕПРИЈАВЉЕНА „РОЛЕКСА“ У КЕСИ

Цариници су 28. јула 2018. године, на аеродрому „Никола Тесла“, код једног путника запленили два непријављена ручна сата марке „ролекс“ чија је вредност преко 2 милиона динара.

Прекршај је откривен када се 49-годишњи српски држављанин, који је допутовао из Стокхолма, после преузимања пртљага упутио ка зеленом контролном пролазу као да нема ништа да пријави за царињење.

Уочивши рекламну папирну кесу поменутог бренда, цариник је затражио од путника да покаже њен садржај када је откривено да се у њој налазе чак два непријављена “ролекса“.

Оригинални рачун за сатове се није налазио уз робу, јер је задржан у шведској фирми ради остваривања права на повраћај пореза.

Путник је цариницима рекао да је сатове добио на поклон од ујака и да није знао да треба да их пријави, нити је знао њихову вредност.

Подсећамо путнике да су и поклони роба која има своју вредност, а да повластица коју домаћи путници имају подразумева да без плаћања дажбина у земљу могу да унесу робу у вредности до 100 евра. Сва вреднија роба од тог лимита мора да се пријави и на њу плате увозне дажбине – царина и ПДВ.