ДВА ВЕКА ОД ОТВАРАЊА ДВОРЦА У ЕЧКИ И НАСТУПА ФРАНЦА ЛИСТА, 29. АВГУСТА 1820. ГОДИНЕ

На имању властелинства Ечка, које је 1781. године купио велепоседник јерменског порекла Лукач Лазар, његов син, трговац Агоштон Лазар, подигао је 1820. године дворац у класичном стилу. На свечаном отварању дворца, 29. августа, бројне званице одушевио је, умећем на клавиру, деветогодишњи вундеркинд и потоњи славни композитор Франц Лист. Том догађају присуствовао је и чувени гроф Естерхази, тада један од најпознатијих и најбогатијих властелина Угарске. 

 Свечаност је трајала три дана, од 27-29. августа. Била је то до тада невиђена светковина о којој се причало широм Угарске. Уређивао се сваки кутак села, дотеривале су се куће и чистила дворишта и улице, обликовали дрвореди и припремали славолуци. Главни кувар је за ту прилику доведен из Беча. Кочије и коњи су блистали за дочек 300 угледних званица из Беча и Будимпеште. 

Уочи последњег дана свечаности, приређена је свечана бакљада, да би ујутру црквена звона позвала становнике Ечке на прославу и освећење дворца. После свечаног ручка, за господу је приређен лов, а за даме вожња гондолама по великом језеру и Бегеју. Врхунац свечаности је био ечански бал који је личио на чаролију – дивне дамске тоалете, раскошне униформе и разнобојне бенгалске ватре дуж многобројних стаза у парку.

 У каснијим деценијама гости Каштела и околних ловишта били су и Листов имењак, аустријски надвојвода Фердинанд, са супругом Софијом, и Петар Први Карађорђевић, пре ступања на српски престо. У Ечки се водио прави монденски живот, праћен баловима, надметањима у мачевању, стреличарству, лову. У парку дворца негована је надалеко чувена ергела, са преко 150 грла, а значајни делови комплекса су и римокатоличка црква Светог Јована Крститеља, у чијој крипти почивају припадници породице Лазар, кула-водоторањ на обали Бегеја и коњушница.    

Ревитализовани Каштел данас је луксузни угоститељски објекат, у мирном окружењу пространог уређеног парка којим доминирају велика фонтана, споменик Светом Хуберту, заштитнику ловаца, и скулптура “Девојка са птицом“. Дворац располаже са 38 соба и 7 апартмана, које су мешавина модерног и средњевековног дизајна, пружајући гостима интимну атмосферу, мир и поглед на велелепни парк који окружује целокупно здање и који је већ деценијама стециште ликовних уметника, акварелиста, који се окупљају у оквиру Уметничке колоније “Ечка“. Каштел и његово непосредно окружење место су одржавања и других манифестација од значаја за насеље Ечку и град Зрењанин. 

 Дворац је приземна грађевина сложене основе са накнадно дограђеним крилом у облику латиничног слова „Л“. Првобитни објекат је измењен тако што је у пространом поткровљу простор прилагођен за становање. У средишњем делу дограђеног крила изграђена је кула са пирамидалним кровом, а у продужетку је приземни анекс са тремом. Трем се протеже дуж целог јужног крила, а носе га удвојени јонски стубови. Комплекс дворца у Ечки окружен је парком, а некада је чинио амбијенталну целину у којој је гроф Феликс Орнонкур, власник дворца и имања од 1870. године, поставио парковску скулптуру, фонтану и други парковски мобилијар. Некад помоћни објекти удаљени су од дворца, а данас се налазе изван комплекса. Иако значајно измењена како у ентеријеру тако и екстеријеру, зграда дворца у Ечки је у градитељском смислу јединствен објекат.

Дворац је проглашен за споменик културе 2001. године. Од 2004. године у приватном је власништву компаније „Универзал“ из Београда. Уз сагласност Завода за заштиту споменика културе Зрењанин, дограђено је ново крило иза старог, које је омогућило боље функционисање хотела. Фонтана са скулптуром у средини смештена у парку испред дворца рестаурирана је 2007. године. Оригинална скулптура од теракоте рестаурирана је и смештена унутар дворца, а на њеном месту постављена је реплика од бронзе. Ове године додатно је уређен део парка, постављено савремено дечје игралиште, изграђен летњи роштиљ за потребе ресторана, а у делу некадашње коњушнице смештено је неколико понија.  

Извор: Град Зрењанин