ДВЕ ЦРКВЕ У ОПШТИНИ ВРБАС ПРОГЛАШЕНЕ ЗА СПОМЕНИКЕ КУЛТУРЕ

Влада Србије донела одлуку да се шест цркава прогласи за споменике културе. Међу њима су и две цркве из општине Врбас –  Гркокатоличка црква у Куцури и Евангелистичко хришћанска црква А.В. у Врбасу, саопштило је Министарство културе.

Гркокатоличка црква у Куцури, посвећена Успењу Пресвете Богородице, подигнута је 1792. године у класицистичком стилу, са барокним утицајима који су видљиви на звонику цркве. Иконостас, насликан 1813. године, рад је Арсе Теодоровића, једног од најзначајнијих сликара српског порекла у раздобљу класицизма. Сликарска дела Арсе Теодоровића, која се налазе у Гркокатоличкој цркви у Куцури, представљају важно културно и историјско наслеђе, поседују значајан уметнички квалитет и важна су за истраживања сликарства XIX века у Војводини.
Изградња Евангелистичко хришћанске цркве у Врбасу започета је 1816. године, а довршена 1820. године. Црква има стилске карактеристике класицизма, што је типично за објекте подигнуте у првим деценијама XIX века. Због веома занимљиве обраде фасаде, као и ентеријера, црква поседује велику архитектонску и културно-историјску вредност и спада међу најзначајније протестантске цркве у АП Војводини.

Извор: Општина Врбас