DVE POSETE MARKA MILЈANOVA

Slavni crnogorski vojvoda Marko Milјanov (1838-1901), sa suprugom Stefanijom, u dva maha je posetio Vojvodinu. Oba puta, kako 1893. tako i 1900. godine, bio mu je priređen topao doček, jer je kult Crne Gore kod našeg naroda preko Save i Dunava od Nјegoševog doba i Omladinskog pokreta, neobično bio negovan i raširen u ovim krajevima.

Prva poseta Marka Milјanova Vojvodini pala je polovinom oktobra 1893. godine, kada je ovaj znameniti kučki junak došao u sukob sa knezom Nikolom zbog njegove samovolјe i apsolutističke politike u zemlјi. Radi toga je vojvoda, u znak protesta, privremeno napustio Crnu Goru i pošao da obiđe Srbiju i Vojvodinu, dok se ovi odnosi, koliko-toliko ne ublaže i ne srede. Prilikom svog dolaska u Novi Sad, Marko Milјanov je odseo kod svog starog prijatelјa Arse Pajevića, poznatog knjižara i vrlo gostolјubivog čoveka, poreklom Crnogorca. Za vreme svog boravka u Novom Sadu, posetio je Marko sve glavnije predstavnike civilne, vojne i crkvene vlasti, kao na primer velikog župana Viktora Flata, gradonačelnika dr Stevu Pavlovića, generala Lemajića i druge, a od naših političara dr Iliju Vučetića, dr Mihaila Polita-Desančića i dr Svetozara Miletića, sa kime je imao neobično dirlјiv i srdačan susret. Neki od tih velikana su mu u svojim kućama privatno priredili svečan ručak ili večeru, dok je širi krug Novosađana pozvao vojvodu na zajedničku večeru u Natoševićevu pivaru i hotel “Jelisavetu” (današnji hotel “Vojvodina”), uz sudelovanje Novosadskog pevačkog društva i vojne muzike 70. pešačke pukovnije, koja je svirala srpske i slovenske nacionalne kompozicije. Pozvan je da poseti Tvrđavu, gde je došao u pratnji pukovnika Miloša Stoisavlјevića. Sem toga, po želјi komandanta Petrovaradinske tvrđave, generala Ambrozija, prisustvovao je i zakletvi regruta, a takođe i vojnoj paradi, koja je priređena u njegovu čast. Za tu priliku je, umesto tribine, na travi razapet veliki šator, a iz njega je, nakon bogosluženja, posmatrana ceremonija. U prvom redu, u hladovini, sedeli su komandant garnizona general Ambrozi i njegovi gosti. Kada je počela parada, general Ambrozi je ustao i zapovednički rekao: „Napred marš!“. Vojvoda je na to reagovao komentarom da je to kod Crnogoraca drukčije: „ Ja isučem sablјu pa velim “Za mnom, junaci”! A ne pošlјednji kao vi !“. Svojom duhovitošću i pojavom vojvoda je ostavio snažan utisak na oficirski kor i mnoštvo drugih zvanica. Ispraćen je kao što je i dočekan: njegov fijaker je do grada pratila počasna vojna pratnja. U Karlovcima ga je primio patrijarh Georgije Branković sa svim vladikama, koji su tada bili na otvaranju Sinoda, priredivši mu svečan prijem u patrijaršiji. Zatim je obišao Gimnaziju i Magistrat. Posle obilaska nekih fruškogorskih manastira otputovao je za Peštu, a odatle za Rijeku i dalјe za Kotor, mada je bio pozvan da obiđe i Srbobran.

Druga njegova poseta, isto sa ženom, bila je septembra 1900. godine i trajala je više od dva meseca. Ovamo je došao iz Beča, gde je išao da se leči. Nakon kratkog zadržavanja u Novom Sadu, otišao je u Frušku goru da se odmori, a zatm da krene u obilazak fruškogorskih manastira, jer prilikom prve posete nije ih sve obišao. Najduže se zadržao u manastiru Grgeteg, kod poznatog istoričara i arhimandrita Ilariona Ruvarca, odakle je preko Iriga odlazio na fijakeru za Rumu i Mitrovicu.

Za vojvodjanske.rs piše Zoran Knežev

Nastavak priče pročitajte u knjizi „Novi Sad prošlost u pričama“… koju možete poručiti putem meila: zoranknezev@gmail.com …ili na broj telefona 064/1258337