ДВЕРИ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ О ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА

Народни посланик Двери и члан Одбора за људска права, Марија Јањушевић истакла је да се слаже са примедбом експерта СИГМЕ (Support for Improvement in Governance and Management) да избор Повереника за информације од јавног значаја простом већином у Народном парламенту није добар, јер у одлучивању не учествују пропорционално све парламентарне странке, већ најчешће владајућа већина, па ће тако бити веома тешко обезбедити да Повереник буде политички независан.

„Недавно смо у Народној скупштини републике Србије имали сличан пример, када је изабран Заштитник грађана, који је у потпуности под контролом режима. Уосталом, у Србији тренутно уместо да Народна скупштина врши своју контролну улогу над извршном власти, у пракси се дешава сасвим супротно. Слажем се да предвиђене казне за скривање и недостављање информација од јавног значаја треба да остану у члану 47 и 48 Нацрта, јер Јавна предузећа се чешће одлучују да плате казну, него да доставе информације. Знамо да се директори јавних предузећа искључиво бирају по политичкој линији, па сматрам да је добро да имају и личну одговорност, да им се изричу и мандатне казне али и друге озбиљније законске мере.“ , рекла је Marija Јањушевић.

„Очигледно је да грађани немају поверења у државу. Циљ државе мора бити да мотивише грађане да се то поверење врати. Овај закон је једна од могућности за то и требао би да буде у функцији оних који ће га користити, а то су грађани Србије, који не смеју бити жртве лоше администрације и не примењивања закона у пракси. Ако грађани врате поверење у државу и државне институције, тада ће се сви осећати сигурније, а сигурност је у овом тренутку веома потребна за развој стабилне и здраве породице у Србији“ , рекао је Радош Пејовић, председник Савета за породицу и социјална питања Српског покрета Двери.

Јавној расправи је поред Транспарентности присуствовало још 30 организација цивилног сектора, а сви присутни сложили су се да су највеће мањкавости новог Нацрта закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја то што је предвиђена могућност покретања Управног спора у члану 27. Нацрта и што се из институција обавезних да пруже информације од јавног значаја изузимају друштва капитала, без обзира ко је њихов члан или акционар, што се односи на члан 3. Нацрта. Јавна расправа о овом Нацрту траје до 19. априла текуће године.

 

Извор: Информативна служба Двери