ДВОДНЕВНА РАЗМЕНА ИСКУСТАВА СА ПАРТНЕРИМА ИЗ ПРОЈЕКТА ТАЛЕНТМАГНЕТ

Општина Апатин је једина општина у Републици Србији која већ скоро две године активно учествује на пројекту „ТалентМагнет – Побољшање институционалних капацитета и ново управљање на више нивоа за привлачење и задржавање талената у дунавском региону у оквиру Дунавског транснационалног програма (Interreg Danube).

Данас су се великој сали СО Апатин окупили партнери у пројекту са циљем размене примера добре праксе које су применили у својим срединама. Присутни су били парнери из Немачке, Аустрије, Чешке, Словачке, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Бугарске и Србије. Оно што спаја све градове учесника јесте одлив младих из мањих средина.

Апатин нам је један веома драг партнер и поносни смо да имамо партнера из ИПА држава. Пројекат ТалентМагнет се усредоточава на привлачењу и задржавању младих у локалним самоуправама и наша жеља је да млади остају у својим срединама и након школовања, поручила је Мирјана Ненад представница водећег партнера ЗРС Бистра из Птуја, Словенија.

Присутне делегације апатинских основних и средњих школа, као и госте партнере у пројекту је поздравила председница општине Апатин Дубравка Кораћ, истичући све мере које је наша општина предузела у претходном периоду како би створила што боље услове за младе.

Тренутно су у току пријаве за доделу смештаја у Дому ученика, стипендије, као и помоћ у школовању за средњошколце, а до краја године ће се расписивати и конкурс за студентске стипендије. Успели смо да повећамо број ђака у средњим школама и надам се да ће то у будућности отворити могућности и за нове смерове. У Свету је тренутно тренд да се млади задрже у мањим срединама које могу да понуде мирнији живот од великих центара. Ми желимо да обезбедимо инфраструктуру која ће младима помоћи у одлуци да се врате након школовања у своје средине, поручила је Дубравка Кораћ

Извор: Општина Апатин