ЏЕЗ И БЛУЗ ФЕСТИВАЛ „АРТ АВЛИЈА“ У БАВАНИШТУ

У Баваништу, код Ковина, одржан је пети џез и блуз фестивал „Арт авлија“. У специфичном амбијенту, музичко-уметничком дворишту, посетиоци су уживали у богатом музичком програму.

Јединствени амбијент, одлична музика и домаћинска атмосфера, управо то је „Арт авлија“ фестивал. Настао је спонтано када је Радиша Брковић одлучио да у свом дворишту угости пријатеље и да у опуштеној атмосфери слушају музику коју воле. Сада су жеље веће.

„Жеља је да деметрополизујемо уметност уопште, не само музичку. Да људе из града доведемо у село, да ту буду заједно са музичарима да се друже“, каже Брковић.

„Арт авлија“ фестивал је за пет година прерастао очекивања, а многи га називају банатски мини Вудсток. Ту се сви осећају као код куће. И ове године љубитељима џеза и блуза понуђена је одлична свирка.

„Београд није једино место или Нови Сад где може нешто овако да се деси. Ми смо сведоци да где год смо свирали итекако има публике и заинтересованих, не мере се у десетинама хиљада, али џез и не може да очекује толико публике нити треба“, каже Васил Хаџиманов, џез пијаниста.

„Ова публика и ова атмосфера све говори, Баваниште не да је спремно за овакав фестивал, већ је одавно било спремно“, каже Зденко Колар, џез басиста.

Прошле године као учесник, ове године као посетилац, у Баваниште је дошао и познати руски саксофониста Олег Киријев.

„Није битно да ли је велико или мало место, овде су неки паметни људи направили леп фестивал и то раде од срца и то је битно“, каже Киријев.

У музичко – уметничком дворишту посетиоци су уживали у готово целодневном програму, а жеља је да се у будућности на једном месту, „Арт авлији“, осим музичара нађу и остали уметници.

Извор : РТВ