ЕЧКА, СЕЛО НАЈБЛИЖЕ ГРАДУ – ПОСТОЈЕ СВИ ПРЕДУСЛОВИ ЗА РАЗВОЈ, КАО ПРИГРАДСКОГ НАСЕЉА, С ПРИВРЕДНИМ, ТУРИСТИЧКИМ И СПОРТСКИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас Ечку, у оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”. Разговарао је с представницима месне заједнице, посетио је Основну школу “Др Александар Сабовљев” и Аеродром “Ечка”, а посету је завршио летом спортским авионом изнад града и Ечке, као специфичним начином промоције и самог аеродрома, насеља Ечка и града Зрењанина. 

 Ечка је специфично насеље из више разлога – најближе је граду и практично се с њим спаја, јер је од будуће капије за улаз запослених у комплекс “Линглонг” до прве куће у селу растојање мање од 500 метара, надомак села је и аеродром, а у њему су значајни туристички потенцијали дворац “Каштел” и најстарија црква брвнара у Банату, из 1711. године. Ечка такође поседује и највећу спортску салу у насељеним местима на територији града, као ресурс за развој спортског туризма. Траса планираног аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад пролазиће ободом Ечке, а прва петља за улаз у град биће управо поред овог села.

О свему томе разговарало се и на састанку у просторијама месне заједнице, где су, уз градоначелника, из локалне самоуправе присуствовали и заменик Саша Сантовац, начелница Одељења привреде Јелена Травар Миљевић, као и руководиоци јавних комуналних предузећа “Водовод и канализација”, “Чистоћа и зеленило” и Јавног предузећа за урбанизам. Иако специфичног положаја, надомак града, Ечка дели сличне проблеме са другим сеоским срединама, а они су, пре свега, комуналне природе. Асфалтирање улица, завршетак изградње канализације и прикључење на будући централни пречистач, водоснабдевање, санација дела крова у школи, замена котла и адаптација простора за потребе проширења вртићке групе, теме су о којима се највише говорило. Оно што прво предстоји за реализацију јесте уградња два нова котла за гасно грејање у школи, што је инвестиција вредна скоро 19 милиона динара. 

– У питању је капитални пројекат, јер се, у економском смислу, дошло до закључка да један котао треба да загрева школску зграду, а други спортску салу и очекујемо у наредном периоду да реализујемо ту инвестицију, веома значајну за енергетску ефикасност самог објекта. У плану је и отварање нове вртићке групе за којом постоји потреба, јер има довољно деце, и то је такође приоритет, када је у питању ова школа – рекао је градоначелник Симо Салапура, након обиласка ОШ “Др Александар Сабовљев”.  

Градоначелник је подсетио да је Ечка треће село по броју становника на градској територији, са око 4.000 становника, које има све услове да постане приградско насеље.
– Томе иду у прилог близина индустријске зоне и пројекат будућег стамбеног насеља за запослене у компанији “Линглонг”, што Ечки даје могућност и предуслов да се развија у правом смеру. Такође, траса будућег аутопута пролази уз Ечку и то сигурно ствара нове развојне шансе и за развој месне заједнице и за останак младих у њој. У току су и радови на обнови магистралног пута уз Ечку, а кроз пројекат јавно-приватног партнерства планирамо и радове на асфалтирању улица у месној заједници, вероватно већ у току наредне године – казао је градоначелник. 

 Додао је и да Ечка располаже значајним, али запостављеним туристичким потенцијалима, који могу да побољшају понуду не само овог места, већ и самог града Зрењанина. Позвао је суграђане да наредне суботе, 29. октобра, узму учешће на Уличној трци у Ечки, спортској манифестацији значајној за промовисање и Града Зрењанина, и спортских и здравих стилова живота, у целини.  

Председник Савета МЗ “Ечка” Мирко Шкаља захвалио се градоначелнику и његовим сарадницима на посети месној заједници, оценивши међусобну сарадњу као веома добру, а акцију “Да нам села буду ближа” као одличну прилику да се разговара о текућим проблемима, како би се заједно што боље и што брже решили.
– Канализациона мрежа и уређење центра села су проблеми присутни дуже време, договорено је да се и то решава, нешто делимично, нешто потпуно, али у сваком случају смо задовољни досадашњом сарадњом и надамо се да ће она бити настављена истим темпом. Селу доста значе и близина аеродрома и индустријске зоне, као и самог града, и осећамо то као предност и потенцијал – казао је Шкаља. 

 Посета аеродрому “Ечка” и теме о којима се том приликом разговарало, биће представљени у посебној вести. 

Извор: Град Зрењанин