ЕДУКАТИВНА РАДИОНИЦА ПОСВЕЋЕНА ИГУМАНИЈИ МЕЛАНИЈИ

Удружење Социо-екологично из Деча заједно са црквеном општином Деч, редовно организује Православне радионице у месном храму. Поводом месеца у којем је рођена игуманија Меланија, која је родом из Деча, 25. фебруара организована је едукативна радионица са децом на тему прве српске игуманије Меланије.

Како нам је рекла Ружица Мркаљ из удружења, гост на радионици је био вероучитељ Слободан Грујић из Војке, потомак игуманије Меланије, који је деци приближио животну причу једне од њихових суграђанки, чији је животни пут био веома трновит и страдалнички.

Рођена као једно од седморо деце пароха Јеврема и његове жене Милице у Дечу, Меланија се удала за свештеника и правника Николу Кривокућина у Дечу. Након смрти детета, Меланија се посвећује пастирском раду, а након Првог светског рата, и смрти супруга, она одлази у манастир Хопово где бива постављена за игуманију. Након тога оснива се још један женски манастир на Фрушкој гори – Кувеждин, који је предан на управу Меланији.

Игуманија Меланија позната је по свом добротворном раду, од кога није одустала током читавог свог живота. Други светски рат није поштедео ни манастир Кувеждин, који је покраден, спаљен и срушен, а Меланија завршава у логору Цапраг. Умрла је 1942. године у манастиру св. Ваведења у Београду.

Извор: Општина Пећинци