ЕФИКАСНОМ ЕКОНОМСКОМ ПОЛИТИКОМ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ

„У јеку беспоштедне борбе против пандемије и борбе за здравље и живот  сваког грађанина , истовремено се водила важна битка за очување економских ресурс и привреде Републике Србије.

Суочити се и ући у обрачун са опасношћу од губитка великог броја живота на једној страни као и претњи да се држава економски уруши на другој страни захтевало је  велику храброст,мудрост,одговорност и надљудски ангажман а који су показали пре свега председник РС и Влада РС.

У сваку битку када се улази кључан фактор за њен исход је снага и потенцијал који имате а Србија је  захваљујући успешно вођеном економском политиком и на овај фронт ушла са стабилном економијом,контролисаниом фискалном и монетарном политиком,смањеним јавним дугом,повећаним инвестицијама и БДП као и значајним девизним резервама.

Као последица вођења одговорне и рационалне економске политике Владе Р Србије, први макроекономски показатељи – Први квартал 2020  јануар – март  су најбоља потврда снаге и привредно економског потенцијала са који смо ушли у обрачун са пандемијом .

У првом кварталу 2020 године индустријска производња у Р Србији забележила је раст за 4,4 % у односу на прошлу годину

  • Привредни раст у Р Србији 5 %
  • Промет трговине на мало је повећан за 10 %
  • Пољопривреда и прехрамбена индустрија су имале повећање извоза за 16,8 %
  • Грађевинска индустрија је повећала захтеве за дозволе за изградњу за  17 %
  • АПВ је имала повећан извоз за 5,5 % ( 1,5 милијарди еу)

Истовремено Влада Р Србије ефикасним сетом мера за ублажавање економских последица изазваних корона вирусом обезбедила је директну помоћ приватном сектору у области привреде и пољопривреде као и свим пунолетним грађанима у укупном износу од 5,1 милијарди еура – 608,3 милиона динара.

Наравно , највећи економски удар на пословање и привредне активности је свакако период другог квартала (април – јун) посебно месец април када је утицај пандемије на оба фронта био и највећи како по здравље грађана тако и на целокупну привреду у Р Србији.

Ипак , анализом ефеката финансијских мера за помоћ привредницима  а које су изванредно прихваћене можемо са реалним оптимизмом очекивати најмањи негативан ефекат пандемије на привреду Р Србије од свих земаља у Европи а од следеће године и наставак убрзаног економског раста.“

 

Aутор: Павле Почуч  зам. Покр.секретара за привреду и туризам